Droge voeten gegarandeerd

Gemaal Verdoold is het oudste, nog werkende gemaal van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Het gemaal dient ervoor om het water in de achtergelegen polders op peil te houden en daarmee omwonenden droge voeten te garanderen. Enkele jaren geleden was de capaciteit van de pompen te klein en het gebouw in een bouwvallige staat. Hierdoor was het gemaal toe aan vernieuwing.

 • Gouderak
 • 2012-2014
 • 3,9 miljoen
 • HHSK

Vijf keer bijzonder

 1. Monumentaal jasje

  Monumentaal jasje

  In 2012 is Heijmans gestart met de restauratie van het 146 jaar oude gemaal. Een uitdaging: pompen uit 1920 moesten vervangen worden om de capaciteit te vergroten. Bij de bouw van de nieuwe betonnen pompputten moest de dakconstructie worden verwijderd en de monumentale schil behouden blijven.

  Tags

 2. Open hart chirurgie

  Open hart chirurgie

  Vanwege jarenlange trillingen van de pompen stond het gebouw in 2010 op instorten. Om dit te voorkomen is het gebouw gestabiliseerd met een (tijdelijke) houten schoorconstructie. Later is hier een stalen schoorconstructie aan toegevoegd. Door de restauratie aan het gebouw is de samenhang en stabiliteit weer hersteld.

 3. Bouwen op een postzegel

  Naast het aanbrengen van moderne pompen zijn de funderingen, muren, deuren en kozijnen ook onder handen genomen. Dit alles op een oppervlak van 1500 m2. Het was werken op een postzegel; pal aan de dijk en veel werkverkeer. Continue afstemming was hierdoor noodzakelijk.

 4. Uniek stukje aan de dijk

  Uniek stukje aan de dijk

  Het gemaal is gebouwd met ijsselstenen. Een lokale steensoort waar ‘vroeger’ veel gebruik van werd gemaakt. Om het gemaal een unieke uitstraling te geven zijn er rode stenen geïmporteerd vanuit andere streken. Hierdoor had het gebouw vroeger meer aanzien.

 5. Roet!

  De houten kap van het gemaal was bij aanvang van de restauratie compleet ‘beroet’. Door het roet van de stoommachine, die vroeger in het gemaal stond, was het dak zwart uitgeslagen. Om dit historische aspect te behouden heeft het gemaal het roet behouden en zijn nieuwe houten planken opnieuw ‘beroet’: een historisch plaatje.

In beeld

Restauratie
Restauratie
Restauratie Gemaal Verdoold