Historische sluizen mee de toekomst in

Nederland is rijk aan forten. Waar deze vroeger werden ingezet ter verdediging, worden steeds meer forten voor nieuwe doeleinden gebruikt. Fort Everdingen behoort tot de grootste forten van Nederland en is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het bouwwerk gaat verder als Fortbrouwerij. De sluizen rondom het fort worden door Heijmans geconsolideerd.

 • Everdingen
 • 2014-2015
 • 1,5 miljoen
 • Provincie Gelderland

Vijf keer bijzonder

 1. Historische sluizen

  Historische sluizen

  De sluizen blijven door de restauratie behouden voor de toekomst. De inundatiesluis functioneert weer naar behoren. Betonnen wanden voorkomen dat de polder onder water gezet kan worden. Ook wordt de beersluis onder handen genomen. Vroeger de hoofdkering en nu één van de hoogste sluizen in Nederland.

 2. Logistiek en bereikbaarheid

  Logistiek en bereikbaarheid

  Naast de beer- en inundatiesluis is de inlaatsluis ook een onderdeel van de restauratie. Een uitdaging voor de logistiek en bereikbaarheid. De sluis ligt namelijk midden in de natuur aan de Lek en is alleen bereikbaar per voet of fiets. Met een beetje geluk houden koeien je gezelschap.

 3. In de natuur

  Met een ideale ligging in Nederland, waar de A2 en de A27 elkaar kruisen, is Fort Everdingen goed bereikbaar. Door de ligging aan de Lek, midden in het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, ligt het fort in een groene omgeving. Ideaal voor bezoekers die houden van de Nederlandse geschiedenis.

 4. Ambachtswerk

  Ambachtswerk

  Het restauratiewerk bestaat onder andere uit het vervangen en repareren van natuursteen en metselwerk en het herstellen van stalen bewegingswerken. Door diverse houten brugdelen en stalen leuningen te repareren, ogen de sluizen weer als vanouds.

 5. Werken in de wei

  Wat te doen als je geen opslagplaats of bouwketen kunt plaatsen in de omgeving? In dit geval zijn je buren je beste vriend. Zo ook bij Fort Everdingen. Door de opslagplaats te plaatsen in het weiland van een plaatselijke boer kunnen de vakspecialisten hun werk alsnog uitvoeren.

In beeld

Restauratie
Restauratie
Restauratie Fort Everdingen