De verbindende factor

De woonwijken Drielanden en Stadsweiden in de gemeente Harderwijk worden gescheiden door de A28. Om een verbinding tussen deze wijken te maken, is er een fietsbrug over de snelweg gerealiseerd. Het ontwerp van de 77 meter lange tuibrug, die oogt als twee kabbelende Botters, typeert de relatie tussen de stad en het water. Met de nieuwe tuibrug is Harderwijk een eyecatcher rijker.

 • Harderwijk
 • 2013-2014
 • 2,9 miljoen
 • Gemeente Harderwijk

Vijf keer bijzonder

 1. Drie kunstwerken

  Drie kunstwerken

  Het project kent drie kunstwerken. In het verlengde van de houten tuibrug over de A28 is een tweede houten fietsbrug gebouwd die op de fietsroute aansluit. Tenslotte is de bestaande brug over de Weibeek vervangen voor een betonnen brug.

  Tags

 2. Design & Construct

  Design & Construct

  Binnen dit Design & Construct-contract is Heijmans verantwoordelijk voor zowel het ontwerp als de uitvoering. Aan de hand van functionele eisen van de gemeente hebben Heijmans en Zwarts & Jansma Architects een eigen ontwerp gemaakt voor de houten tuibrug over de snelweg en de andere kunstwerken.

  Tags

 3. Knipoog naar de Botter

  De vorm van de tuibrug heeft het silhouet van een Botter met zijn asymmetrische zeil- en lijnverdeling en de kenmerkende licht hellende houten mast. De hoofdconstructie van de brug is uit Azobé opgebouwd, een houtsoort kenmerkend voor waterbouw en maritieme toepassingen. Het houten dek hangt middels tuien aan twee massief houten pylonen.

 4. Weinig onderhoud

  Weinig onderhoud

  De geprefabriceerde brugdelen zijn gemaakt van hout en thermisch verzinkt staal. De brugdekken zijn gemaakt van composiet. Composiet kenmerkt zich door het lage onderhoud en de hoge buitenduurzaamheid. In de transparante leuningen van de kunstwerken zijn duurzame LED-verlichting verwerkt om het fietspad aan te schijnen.

  Tags

 5. Ecologie

  In het kleine aangrenzende natuurgebied leeft de beschermde Modderkruiper. Tijdens de realisatie houden experts de ecologische waarde van het gebied scherp in de gaten. In de aangrenzende natuurtuin krijgen schoolkinderen straks les over de natuur.

  Tags

In beeld