Doorgaan op Katendrecht

De Fenixloodsen: het best verborgen geheim van Rotterdam. Heijmans heeft de voormalige industriële Fenixloodsen getransformeerd tot een gewilde plek om te wonen en te zijn. Partners, groot en klein, zorgen ervoor dat Fenix I een begrip is in Rotterdam en ver daarbuiten.

 • Rotterdam
 • 2015-2018
 • 48 miljoen
 • Gemeente Rotterdam

Vijf keer bijzonder

 1. Trouw blijven

  Trouw blijven

  Op Katendrecht beet Heijmans zich vast in de Fenixloodsen. Met waardecreatie als ambitie is een van de diamanten in het voormalige havengebied opgepoetst. De Fenixloodsen zijn een fantastisch voorbeeld van markante Rotterdamse havenarchitectuur.

  Tags

 2. Mixen

  Mixen

  Op Fenixloods I zijn 212 huur- en koop loftappartementen verrezen. De oudbouw floreert met winkels, galeries, restaurants en het theater Walhalla. De wijkvernieuwing op Katendrecht leidt ertoe dat mensen met verschillende culturen en interesses elkaar verrijken.

 3. Laden

  In de Fenixloodsen zijn de hogeschool voor de kunsten Codarts, het theater Walhalla, de Fenix Food Factory en circus Rotjeknor gevestigd. Van een tijdelijke plek in de tweede loods, die straks wordt omgebouwd tot het Landverhuizersmuseum, vinden deze pioniers nu een definitief tehuis in Fenix I.

  Tags

 4. Samen bepalen

  Samen bepalen

  Ruimte voor bewoners staat centraal. Zij konden kiezen uit appartementen, al van 40 m² tot hoe ver de vraag gaat. Horizontaal en verticaal geschakeld behoort tot de opties. Met woonworkshops vonden bewoners hun thuis.

 5. Transformeren

  De binnenbouw van Fenixloodsen is met oog op de toekomst ontwikkeld. Het gebouw beweegt mee met de toekomstige vraag. De nieuwbouw concurreert niet met de oudbouw. En zo blijft het rauwe, nautische karakter van de Kaap bewaard.

  Tags

Robert Winkel
Robert Winkel
Robert Winkel Architect aan het woord