Aan de Zuidas waakt EMA over onze gezondheid

Op de Amsterdamse Zuidas verrijst het nieuwe kantoor van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). EMA is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke beoordeling van geneesmiddelen voor mens en dier en de bewaking van de kwaliteit van geneesmiddelen binnen de Europese Unie. Onder de naam Bouwcombinatie EMA werkt Heijmans samen met Dura Vermeer, dat deze Design, Build en Maintain opdracht ontving van het Rijksvastgoedbedrijf, aan een nieuw onderkomen voor de medewerkers van dit Europese topinstituut.

 • Amsterdam
 • 2018-2019
 • 255 miljoen
 • Dura Vermeer

Vijf keer bijzonder

 1. Korte bouwtijd

  Korte bouwtijd

  Met een planning om een kantoor met een bruto vloeroppervlakte van 38.000 m2, een hoogte van 81 meter en circa 900 werkplekken in een krappe twee jaar te bouwen, is de bouwtijd zeer kort. In mei 2018 is gestart met heiwerkzaamheden. Het gebouw wordt november 2019 opgeleverd.

 2. Zeer duurzaam

  Zeer duurzaam

  Het nieuwe gebouw moet aan hoge duurzaamheidseisen voldoen, met als resultaat een BREEAM Excellent rating en een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG)-energieprestatie. Dit laatste houdt in dat 50% van de energiebehoefte duurzaam wordt verkregen.

  Tags

 3. Glijbekisting

  De betonnen kern van het gebouw krijgt vorm via glijbekisting. Hieraan wordt 24/7 gewerkt in 3 ploegen per dag. Elke dag neemt de kern met 2,30 meter in hoogte toe. Naar verwachting wordt in 35 dagen een hoogte van 81 meter bereikt.

  Tags

 4. Geïntegreerd landschappelijk lint

  Geïntegreerd landschappelijk lint

  Bijzonder is het geïntegreerde landschappelijk lint dat binnen met buiten verbindt. Hierin vormen entree, daktuin en een verticale tuin de basis. Organische patronen in het vloerontwerp van het terrein begeleiden voetgangers richting de entree. Deze komen terug in de daktuin en de koffielounge met groenwand.

  Tags

 5. Ook na oplevering

  De bouwcombinatie is niet alleen verantwoordelijk voor de realisatie maar blijft na oplevering betrokken voor onderhoud en beheer. Heijmans zal een nadrukkelijke rol vervullen in deze Maintain-fase van twintig jaar.