Nieuwe galerijen staan als een huis

Bewoners van de drie Eikenflats in Leeuwarden kunnen binnenkort weer naar huis. Heijmans verving in recordtempo de galerijen van deze jaren zestig hoogbouw flats. De galerijen voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd en waren toe aan vervanging. Een klus waar snelheid geboden was, want bewoners moesten er tijdelijk voor verhuizen.

 • Leeuwarden
 • 2012-2014
 • 6 miljoen
 • Woningcorporatie Elkien

Vijf keer bijzonder

 1. Geen hak- of breekwerk

  Geen hak- of breekwerk

  De bestaande 48 meter lange galerijplaten zijn verwijderd door ze met een rijdende diamantzaag van het gebouw af te zagen. Doordat er geen hak- of breekwerk aan te pas kwam, voorkomt Heijmans beschadiging van de flat, zowel binnen als buiten.

  Tags

 2. Veiligheid op 10 hoog

  Veiligheid op 10 hoog

  Hoogtevrees moet je voor dit werk niet hebben, al hangt de zager met een kabel stevig vast. Voor de veiligheid zijn de galerijplaten bovendien onderstempeld en gezekerd aan een bouwkraan. Zodra de plaat los is, takelt de kraanmachinist hem naar beneden.

  Tags

 3. Zelfstandige constructie

  Constructieve ingrepen aan de flats waren onmogelijk. Daarom maakte Heijmans voor de nieuwe galerijen een ontwerp met aan de flats verankerde zelfstandige constructies. Elk met een eigen stalen casco en een fundering op boorpalen. Na deze ingreep kunnen ze weer 25 jaar vooruit.

 4. Intensieve voorbereiding

  Intensieve voorbereiding

  De renovatie vond plaats in een recordtijd van vier maanden per flat. Dat kon dankzij de intensieve voorbereiding. Tijdens LEAN-sessies is inzichtelijk gemaakt hoe het werk van alle betrokken partijen samenhangt. Knelpunten zijn vooraf geĆÆdentificeerd en opgelost.

  Tags

 5. Kennis om te delen

  Kennis delen maakt veilig en efficiƫnt werken mogelijk. Daarom sprak Heijmans vooraf met het team dat bij het vervangen van de eerder ingestorte galerijplaat was betrokken. Ook de lessen uit de renovatie van de Eikenflats wil Heijmans met anderen delen.

Afzagen galerij
Afzagen galerij
Afzagen galerij Niet voor mensen met hoogtevrees