Primeur op primeur

In de Duurzaamheidsfabriek draait alles om vernieuwende toepassingen van technologieën en ideeën over schone en zuinige productie en producten. Al werkend in labs en werkplaatsen samen met studenten, onderscheidt de Duurzaamheidsfabriek zich door de combinatie van een duurzaam gebouw en sociale duurzaamheid. Het is onderdeel van het Leerpark dat Heijmans heeft ontwikkeld en gebouwd.

 • Dordrecht
 • 2010-2012
 • 7,5 miljoen
 • Coöperatie Ontwikkeling Leerpark

Vijf keer bijzonder

 1. Kruisbestuiving

  Kruisbestuiving

  De Duurzaamheidsfabriek is het eerste gebouw in Europa dat samen met het bedrijfsleven onderwijs op een vernieuwende manier inricht. De aantrekkingskracht van technische ambachtsberoepen, maakt dat de Duurzaamheidsfabriek op unieke wijze twee speerpunten verbindt: duurzaamheid en arbeidsmarktbeleid.

 2. Circulaire economie

  Circulaire economie

  De Duurzaamheidsfabriek heeft ‘s werelds eerste volledig ingerichte kantooretage met materialen die eigendom blijven van de fabrikant. Het tapijt blijft eigendom van Desso, de verlichting van Philips en de kantoorstoelen van Steelcase. Grondstoffen worden na gebruiksduur volledig hergebruikt voor de toekomstige generaties.

 3. Salamander

  Het gebouw kan meebewegen met en is dusdanig verduurzaamd dat bij hergebruik geen sloop of nieuwbouw hoeft te worden gepleegd. Er kan worden voortborduurd op de bestaande installaties, waardoor het gebouw zich als een salamander aanpast aan haar omgeving en gebruikers.

 4. 4D-gevel

  4D-gevel

  De Duurzaamheidsfabriek heeft de eerste 4D-gevel ter wereld. Deze roterende gevel kan zowel zonne-energie opwekken, CO2 reduceren, regenwater afvangen en bufferen, hittestress tegengaan en reclame maken. Een innovatie die de bebouwde omgeving duurzaam klimaat- en toekomstbestendig maakt.

 5. Beste duurzaamheidsplan van Nederland

  Door de innovatieve manier van samenwerken tussen betrokken partijen, de vernieuwende aanpak van het onderwijs én de zeer hoogwaardige duurzame architectuur is de Duurzaamheidsfabriek in 2011 verkozen tot ‘Het beste Duurzaamheidsplan van Nederland’ door de VNG en het Financieel Dagblad.

In beeld

Duurzaamheidsfabriek
Duurzaamheidsfabriek
Duurzaamheidsfabriek Opening