Facelift voor onderzoeksfaciliteit

DSM Food Specialities heeft een nieuw laboratorium voor biotechnologisch onderzoek, dat in nauwe samenwerking met de gebruikers is ontworpen. Want juist zij kennen de werkprocessen als geen ander. De bouw van het lab is daarmee de eerste stap in het zogenaamde Fit4Future-programma: het herinrichtingsplan voor het westelijk deel van DSM Delft als het biotechnologiecentrum.

  • Delft
  • 2014-2016
  • 23 miljoen
  • DSM Food Specialities

Vijf keer bijzonder

  1. Met gebruikers in gesprek

    Met gebruikers in gesprek

    Bij de inventarisatie van eisen en wensen voor de 285 werkplekken is nauw samengewerkt met gebruikers. De samenwerking vormde niet alleen de basis voor het integrale ontwerp, ook maakte dit het project leuk en bijzonder. Samen met de architect leverde de eindgebruikers de basis voor het programma van eisen van het nieuwe gebouw.

  2. Future-proof

    Future-proof

    Het nieuwe laboratorium vervangt een huidig lab dat inmiddels te klein, verouderd en niet meer aan de eisen en behoeften van deze tijd voldoet. Het plan omvat naast de lab-functie ook kantoren en vergaderruimten.

    Tags

  3. Drie in een

    De aanbesteding is in drie losse ‘percelen’, ofwel vraagstellingen, in de markt gezet. Uiteindelijk is gekozen voor een integrale aanpak van Heijmans, waarin de drie vragen juist gezamenlijk worden opgepakt. Voor de nieuwbouw bundelen we zowel de bouwkundige, elektrotechnische als werktuigbouwkundige expertises.

  4. Kruisbestuiving

    Kruisbestuiving

    Om synergie en interactie te bevorderen, is een deel van de kantoren en vergaderruimten in het nieuwe gebouw straks bij leveranciers, partners of andere bedrijven in het ‘eco-systeem’ in gebruik. Hiermee ontstaat een levendig gebied waarin expertise en kennisontwikkeling de ruimte krijgen.

  5. Uitstraling

    Het laboratoriumgebouw is strak en compact van buiten, terwijl het binnen open en transparant is. Het ruimtelijke effect wordt versterkt dankzij elementen als een atrium, dubbele hoogten, diagonalen en een auditorium.

In beeld