Leeuwarden beter bereikbaar

In het Noorden van het land pakken we de Drachtsterweg aan, een belangrijke verbinding die de doorstroming in en rond de stad Leeuwarden moet verbeteren. De nieuwe Drachtsterweg wordt grotendeels verdiept aangelegd en krijgt een aquaduct voor het scheepvaartverkeer ter vervanging van de oude Drachtsterbrug.

 • Leeuwarden
 • 2014 -2017
 • 30 miljoen
 • Provincie Friesland

Vijf keer bijzonder

 1. Verdiepte ligging

  Verdiepte ligging

  De Drachtsterweg wordt grotendeels verdiept aangelegd: van het Drachtsterplein tot voorbij de huidige kruising Zuiderburen/Goutum. Rijdend vanaf het Drachtsterplein passeer je op deze manier een lokaal verkeersviaduct, het aquaduct van het Van Harinxmakanaal, een nieuw fietsviaduct en de ongelijkvloerse kruising Zuiderburen/Goutum. Verschillende soorten verkeer kunnen elkaar op deze manier veilig en vlot passeren.

 2. Sloepenroute

  Sloepenroute

  Op de plaats van de huidige Drachtsterbrug wordt een sloepenroute aangelegd, waardoor in de toekomst sloepen en andere kleine vaartuigen een aansluiting krijgen vanuit de stad naar open water.

 3. Integrale opdracht

  Heijmans verzorgt niet alleen het ontwerp en de realisatie van de weg met viaducten en het aquaduct, maar ook de sloop van een brug, de aanleg van een sloepenroute, fietspaden en een fietsbrug, alle verlichting en installaties, groenvoorziening en omliggende infrastructuur in dit gebied.

  Tags

 4. Vrij Baan voor Leeuwarden

  Vrij Baan voor Leeuwarden

  De Drachtsterweg is onderdeel van het programma Vrij Baan, waarin Rijkswaterstaat, de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden samenwerken aan de bereikbaarheid van de regio. Dit project is één van de ongeveer 40 projecten van Leeuwarden Vrij-Baan.

 5. In the picture

  De werkzaamheden zijn te volgen via webcams. Onder de huidige Drachtsterbrug bevindt zich een uitkijkpunt dat zonder begeleiding is te bezoeken. Het informatiecentrum aan de Wiardaplantage is dagelijks open voor publiek.

In beeld

Rondvlucht Drachtsterweg
Rondvlucht Drachtsterweg
Rondvlucht Drachtsterweg Het tracé in vogelvlucht