Jeugd geeft toekomst aan oud gemaal

Langs de Linge ligt het karakteristieke schepradgemaal ‘De Oude Horn’. Het vormt een markant punt in het Gelderse rivierlandschap en heeft een van de laatste schepraden in ons land. Het rijksmonument heeft haar functie als gemaal verloren, maar heeft onder andere met hulp van nieuwe vakmensen al jaren een nieuwe bestemming als atelier van een glasblazer.

 • Acquoy
 • 2010-2012
 • 590.000
 • Stichting De Oude Horn

Vijf keer bijzonder

 1. Hergebruiken

  Hergebruiken

  Om het gemaal in een goede staat te krijgen voor een beperkt budget, keken we vooral naar wat kon worden hergebruikt. Met vakmanschap werden gevelstenen, dakpannen en diverse onderdelen van het houten kapconstructies een langer leven gegeven.

 2. Schepradgemaal

  Schepradgemaal

  Schepraden zijn zeldzaam in ons land. Bij de ingebruikname in 1859 werd het door stoom aangedreven schepradgemaal nog gebruikt om de waterstand rondom de polders te regelen. De stoomaandrijving werd vervangen door elektriciteit, maar het scheprad bleef.

 3. De nieuwe vakmensen

  De restauratie van het gemaal van Acquoy grepen we aan om de nieuwe vakmensen op te leiden. Leerling-metselaars en -timmerlieden werkten volop en enthousiast mee aan de restauratie. Zo waarborgen we het vakmanschap voor de toekomst.

 4. Oegstgeester pannen

  Oegstgeester pannen

  Op de daken van de drie bouwdelen van het gemaal liggen Oegstgeester dakpannen. Een bijzonder type dakbedekking waarbij het lijkt of beukenbladen de pannen vormen. Voor het vervangen van de kapotte pannen zijn door heel Nederland tweedehands exemplaren verzameld.

 5. Ruimte voor nieuwe deuren

  Nadat de gevel van het voormalige gemaal was opgeknapt bedachten we met de architect een plan om het naastgelegen sluisje te beschermen tegen verder verval. Door slim restaureren is historisch materiaal behouden gebleven en vonden we financiële ruimte voor twee nieuwe houten sluisdeuren.

Plaatsen sluisdeuren
Plaatsen sluisdeuren
Plaatsen sluisdeuren De Oude Horn