De ondergrondse gracht van Tilburg

Een ondergelopen straat na hevige regenval. In de zomer van 2014 was het nog raak in Tilburg. Met de aanleg van ‘De Blauwe Ader’ gaat daar verandering in komen. Op het NS-plein in Tilburg, 7 meter onder de grond, is door Heijmans een gesloten frontboring uitgevoerd die moet gaan bijdragen aan een betere afvoer van het hemelwater uit de binnenstad.

 • Tilburg
 • mei-dec 2014
 • -
 • Gemeente Tilburg

Vijf keer bijzonder

 1. Boren in de binnenstad

  Boren in de binnenstad

  De boring vond plaats op het NS-plein in de binnenstad van Tilburg. Het was letterlijk boren in de voortuin van omwonenden. De boring kruiste niet alleen een druk verkeerspunt, maar moest ook onder een spoorviaduct door. De eis was dat het verkeer te allen tijde door moest kunnen rijden.

  Tags

 2. Vooruit denken

  Vooruit denken

  Tijdens de bouw van dit project is er al rekening gehouden met nieuwe aansluitingen op het rioleringstelsel. Zo is er een in de grond gevormde tussenkuip gerealiseerd waar over 5 jaar een nieuwe buis op aangesloten kan worden.

 3. Design & Construct

  Heijmans is verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering van de boring. De gemeente Tilburg heeft een functioneel gespecificeerde uitvraag opgesteld in een UAV-gc contract, waarbinnen Heijmans de boring heeft uitgevoerd. Bovendien is het bijzonder dat de boring zelf het hoofdproject is.

  Tags

 4. Bouwen onder grondwater

  Bouwen onder grondwater

  De gesloten frontboring vindt plaats op een diepte van 7 meter. Om droog te kunnen bouwen gaat de bouwput in totaal door tot een diepte van 14 meter. Een in de grond geïnjecteerde gel voorkomt dat er water in de boorkuip terechtkomt. De boring gaat vlak langs een 100 jaar oude waterleiding.

  Tags

 5. Overlast minimaliseren

  Trillingen en geluidsoverlast waren de kritieke punten voor de omgeving in het project. De buurt werd goed geïnformeerd door de omgevingsmanager en mensen konden tijdens de bouw een kijkje nemen in de boorput. Geluid producerend materieel werd ingepakt met strobalen om geluidsoverlast te minimaliseren.

  Tags

In beeld

Timelapse
Timelapse
Timelapse Gesloten frontboring