Skip to content
telecity_datacenter_people.jpg
Continuïteit gewaarborgd

Datacenter, Amsterdam

17 november 2021
Amsterdam
2019-2021
43 miljoen
Equinix

In de datacenters van het Amerikaanse Equinix staan vele servers van diverse bedrijven over de gehele wereld. De grote vraag naar serverruimte deed Equinix besluiten het datacenter AM 7 in Amsterdam uit te breiden met nieuwe datazalen en een kantoor. Heijmans was als bouwpartner verantwoordelijk voor het uitwerken van het ontwerp, plus de uitvoering, testfase, veiligheidscontroles en oplevering van 9000 m2 vloeroppervlakte.

Vijf keer bijzonder

1. Koppelingen

Heijmans droeg zorg voor veilige en efficiënte koppelingen van het nieuwe datacenter op het operationele gebouw. Dat vroeg om zowel bouwkundige werkzaamheden, bijvoorbeeld fundering, staalconstructie, gevel en loopbruggen, als installatietechnische werkzaamheden. Daar vielen de werktuigbouwkundige installaties, voor koeling, diesel- en bouwmanagementsysteem, onder en de elektrotechnische installaties, die het energiemanagementsysteem en de veiligheidssystemen aansturen.

2. Continuïteit

Tijdens de uitbreiding en nieuwbouw van het datacenter, bleef het bestaande datacenter continu in bedrijf. Equinix kon door met de gangbare bedrijfsvoering, terwijl Heijmans vloeren aanlegde en de benodigde werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties realiseerde. De werkzaamheden zijn schoon en stofvrij uitgevoerd, zonder hinder voor de omgeving en de operationele installaties.

3. Coördinatie

Heijmans coördineerde de directieleveringen van Equinix als het ging om specifieke onderdelen zoals koeltorens en koelsystemen, een noodstroomaggregraat, schakelsystemen, transformatoren en installaties voor een ononderbroken stroomvoorziening. Ook droeg Heijmans zorg voor het proces vanaf de voorbereiding van de logistieke processen tot en met de benodigde keuringen voor de inbedrijfsstelling en oplevering.

4. Testen

Een belangrijk onderdeel van het project was het testen en de rol van gedelegeerd opdrachtgever vervullen voor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties, plus de koppelingen met het operationele datacenter. Heijmans verrichte de kwaliteitscontrole samen met Equinix of de door Equinix ingeschakelde onafhankelijke gedelegeerde opdrachtgevers. Hierbij zijn alle componenten getest en de resultaten vastgelegd in de daarvoor opgestelde documenten, waardoor eventuele problemen al in een vroeg stadium konden worden getackeld en opgelost.

5. Soepel verloop

De bouw vond tijdens de coronapandemie plaats. Hierdoor moest de planning worden herzien, wat betreft het aantal personen en werkzaamheden per ruimte, die op anderhalve meter van elkaar moesten worden uitgevoerd. Zo zijn de werkzaamheden soepel uitgevoerd met de extra opgelegde beschermingsmiddelen.

Neem contact met ons op