Belgisch geschenk in ere hersteld

Na de Eerste Wereldoorlog werd het grootste monument van Nederland door de Belgische overheid aangeboden aan Nederland. Het Belgenmonument, gebouwd in Amersfoort, is een geschenk als dank voor de gastvrijheid aan ruim 19.000 gevluchte militairen en bijna een miljoen burgers uit België. Heijmans restaureert het monument dat op de top van de 43 meter hoge Amersfoortse Berg pronkt.

 • Amersfoort
 • 2016
 • 429.000
 • Gemeente Amersfoort

Vijf keer bijzonder

 1. Gedenkmuur

  Gedenkmuur

  De 30 meter lange gedenkmuur wordt volledig gedemonteerd en herbouwd en ligt midden in het groen. Hierdoor is het monument moeilijk bereikbaar en worden materialen zoveel mogelijk hergebruikt en op locatie opgeslagen in een depot. Nieuwe materialen worden aangevoerd met kruiwagens.

 2. Hoofdgebouw

  Hoofdgebouw

  Naast de gedenkmuur bestaat het Belgenmonument uit een hoofdgebouw. Het gebouw is 18 meter breed en heeft drie pylonen van 12 en 14 meter hoog. Het gebouw vormt een onderkomen voor tientallen beschermde vleermuizen. Door constructief de voegen te vervangen kan het gebouw blijven staan en kunnen de dieren hun verblijfplaats behouden.

  Tags

 3. Carillon

  Naast de vleermuizen maakt de carillon het hoofdgebouw extra bijzonder. Het klokkenspel wordt regelmatig gebruikt door de Beiaardschool van de HKU in Utrecht. Daarnaast wordt het bespeeld bij verschillende evenementen. Ook niet zo gek want Amersfoort is dé Beiaardstad van Nederland.

 4. Social Return

  Social Return

  De werkzaamheden worden grotendeels door eigen restauratiemetselaars van Heijmans uitgevoerd, daarnaast worden ook jongeren ingezet met een (arbeids)beperking en leerwerkbaan onder SROI. Met gezamenlijk een doel: het werk op tijd, binnen een half jaar opleveren.

  Tags

 5. Meer allure

  Dagelijks krijgt het Belgenmonument veel aandacht. Omwonenden komen een kijkje nemen en ook toeristen weten hun weg te vinden in de groenrijke omgeving. Om nóg meer allure te geven aan de omgeving wordt er een wedstrijd georganiseerd voor het vernieuwen van het omringende park.

In beeld