Skip to content
Zuiderhaven-Harlingen - overzicht-14.jpg
Nieuw ontmoet oud

Zuiderhaven, Harlingen

30 augustus 2021
Harlingen
2016-2022
VOF Zuiderhaven/Heijmans Woningbouw Noord

In het historisch centrum van de Friese havenstad Harlingen ligt Zuiderhaven, een onderdeel van de herontwikkeling van het Dukdalf-terrein. Hier bouwt Heijmans onder andere twee appartementsgebouwen en twaalf grachtenpanden aan het water. De architectuur van Zuiderhaven sluit naadloos aan op de bestaande pandje-pandje-structuur van Harlingen, zodat nieuw oud ontmoet. Alle gevels verschillen van elkaar en passen bij de bestaande zeventiende-eeuwse grachtenpanden. Binnen ademen de moderne woningen en appartementen comfort, duurzaamheid en veiligheid.

Vijf keer bijzonder

1. Binnenstedelijke gebiedsontwikkeling

Op het binnenstedelijke Dukdalf-terrein heeft Heijmans aan de Waddenzijde zeventig duurzame sociale huurwoningen ontwikkeld voor woningbouwcorporatie De Bouwvereniging. Aan de andere zijde van het terrein ligt Zuiderhaven waar de luxe grachtenpanden en appartementen verrijzen. Hierbij is maximaal ingespeeld op de kwetsbare omgeving. Zo zijn als basisfundering trillingsvrije drukpalen toegepast.

Zuiderhaven Harlingen jachthaven woningen achtergrond.jpg
Zuiderhaven_Harlingen jachthaven.jpg

2. Beschermd stadsgezicht

Het historisch centrum van Harlingen is gedeeltelijk beschermd stadsgezicht. De nieuwe panden op het Dukdalf-terrein zijn op verzoek van de gemeente met beeldbepalende elementen als gevelstenen, kozijnen, deuren en dakpannen in historiserende architectuur gebouwd. De doorgezette pandje-pandje-structuur van Zuiderhaven past bovendien naadloos in het straatbeeld van Harlingen.

3. Ruime keuze

Bewoners van Zuiderhaven hebben veel keuzevrijheid bij de indeling van hun woning. Zo is elk huis en appartement maatwerk, geheel naar de wensen en eisen van de individuele bewoner. Daarnaast zijn twee grachtenpanden en twee appartementen samengevoegd tot twee grote woningen.

Grachtenpanden-visual Zuiderhaven Harlingen.jpg

4. Diverse doelgroepen

Op het Dukdalf-terrein staan zowel zeventig sociale huurwoningen aan de Waddenzijde als de 27 koopwoningen van Zuiderhaven. Hierdoor kunnen diverse doelgroepen genieten van een fantastisch uitzicht op het water, van jongeren en gezinnen tot senioren.

5. Karakteristieke uitstraling

De grachtenpanden en appartementen van Zuiderhaven hebben een karakteristieke uitstraling die helemaal past bij Harlingen. Zo heeft elk pand een individuele gevel in historiserende stijl, met als verrassende tegenhanger een moderne interieur: gasloos, energiezuinig en voorzien van het SlimWonen-systeem.