Skip to content
heijmans_wijnhavenkwartier_denhaag_toren1.jpg
Ministerie maakt carrièreswitch

Wijnhavenkwartier, Den Haag

12 maart 2014
Den Haag
2014-2016
65 miljoen
Rijksvastgoedbedrijf

Wijnhaven, Turfmarkt en Kalvermarkt: namen uit een ver scheepsverleden. Later het domein van ambtenaren. Lange tijd was dit een locatie waar vooral werd gewerkt. Nu gooien we het over een andere boeg. Heijmans transformeert de voormalige ministeries van Veiligheid & Justitie en Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties in het Wijnhavenkwartier in Den Haag tot een nieuwe levendige binnenstad.

Vijf keer bijzonder

1. Aantrekkelijke plek

De gebouwen liggen op een toplocatie, midden in het stadscentrum. Ideaal voor transformatie. Dit soort transformaties zijn een winst voor binnenstedelijke herontwikkelings-opgaven. Zo maken we de Haagse binnenstad aantrekkelijker.

2. Nieuwe invulling

Wijnhavenkwartier wordt een multifunctioneel gebied. Er komen appartementen, kantoren, winkels, horeca, en een dependance van de Universiteit Leiden. De zakelijk ogende bebouwing wordt warm en vriendelijk. Wijnhavenkwartier past straks naadloos in de nieuwe Haagse skyline.

3. Vaste kern

Het pand bestaat uit grote, lege verdiepingsvloeren met een forse liftkern, die essentieel is voor de constructieve stabiliteit. Die is behoorlijk aanwezig in de plattegrond en bestaat uit voorgespannen beton. Er mag geen gaatje worden geboord. Alles moet om de kern heen worden ontworpen.

4. Extra controles

Bouwkundig staan we voor complexe en spannende uitdaging. Tijdens de klus gaan we ervaren of de werkelijkheid overeenkomt met wat er op de tekeningen staat. Die zijn 40 jaar oud en niet allemaal betrouwbaar als het gaat om maatvoering of toleranties. Dat vergt extra controles.

5. Veel wensen

Vastgoedbelegger Syntrus Achmea, Universiteit Leiden, de gemeente Den Haag, ondernemers, huurders, individuele kopers; aan stakeholders geen gebrek. Heijmans zorgt voor de inpassing van hun wensenpakket binnen alle (financiële) kaders. Een uitdaging die beslissend is voor het succes van het Wijnhavenkwartier.