Een onopvallend gebouw aan de Jan Tooropstraat in Eindhoven onderging een complete make-over: van een verouderd studentencomplex naar een moderne, duurzame flat voor 104 studenten. Door de vernieuwbouw wordt de levensduur van het pand verdubbeld. Bovendien hergebruikt Heijmans zoveel mogelijk bestaande constructies en materialen.
Vijf keer bijzonder
1. Integraal ontwerp
Heijmans is vanaf de start van het project betrokken bij het ontwerp en de ontwikkeling. Op basis van de vraag heeft Heijmans samen met ontwerper FAAM architects een volledig integraal ontwerp gemaakt, waaronder een buitengevelisolatiesysteem met EPS. Deze wordt als een schil om de flat heen gebouwd en biedt een hoge isolatiewaarde.
2. Slim inrichten
Door het pand slim in te richten, realiseert Heijmans niet alleen grotere, maar ook mƩƩr woonruimtes in het bestaande gebouw. Om een groter woonvolume te krijgen, wordt de kelderruimte volledig benut. Daarnaast zorgt Heijmans door het slim optoppen van het bestaande gedeelte voor maar liefst 14 extra woningen op de bovenste bouwlaag.
3. Voorbereid op de toekomst
De duurzame toekomst komt met rasse schreden naderbij. Innovatieve verwarmings- en koeltechnieken zijn straks eenvoudig in de bestaande installatie te integreren. Zo heeft Heijmans de technische ruimte al ingericht voor een warmtepomp of eventuele andere toekomstige technieken, die het gebouw zowel kunnen verwarmen als koelen.
4. Natuurinclusief
Natuurinclusief bouwen is een speerpunt. Zo wordt de biodiversiteit rondom de studentenflat verrijkt met beplanting en een wadi, waardoor de grond het regenwater beter vasthoudt. Bovendien integreert Heijmans een groot aantal nestkasten voor gierzwaluwen en vleermuizen in het gevelisolatiesysteem op de kopgevels.
5. Circulariteit
Voor de renovatie hergebruikt Heijmans zoveel mogelijk bestaande constructies en materialen volgens de filosofie: handhaven wat goed is, verbeteren waar nodig. Met als resultaat nieuwbouwkwaliteit in een bestaand pand, waarbij buitenmuren, trap en wandconstructies behouden blijven.