Grachtenpand uit de printer

In Amsterdam-Noord verrijst het eerste 3D-grachtenpand ter wereld dat uit een levensgrote printer komt rollen. Een grensverleggend project van DUS Architects en partners. Heijmans neemt deel aan dit initiatief om kennis op te doen van deze verfrissende en totaal nieuwe manier van bouwen.

 • Amsterdam
 • 2013-2016
 • n.v.t.
 • DUS Architects

Vijf keer bijzonder

 1. Research by doing

  Research by doing

  De mogelijkheden van 3D-printen zijn nog onontdekt, net als het veranderende bouwproces en het materiaal. Het doel is om in de praktijk te ervaren wat de mogelijkheden zijn van 3D-printen. Wat zijn slimme verbindingen? Hoe werken de krachten in de constructie? En vooral: met elkaar bekijken hoe het beter kan door het te doen.

 2. Kamermaker

  Kamermaker

  De Kamermaker (3D-printer) is gebouwd in een oude container waar elementen van 2 × 2 × 3,5 meter geprint kunnen worden. Het printen gebeurt met bioplastic korrels die worden omgesmolten (hotmelt). De Kamermaker print vormen die voorheen onmogelijk waren in de bouw.

 3. Personaliseren

  Door 3D-printen wordt ‘mass customization’ steeds realistischer: kies je eigen vorm, structuur, kleur en indeling. Door deze techniek komt een gepersonaliseerde woning steeds dichterbij. Je opdracht naar de 3D-printer sturen en je huis wordt in losse delen geprint. Dat wordt de nieuwe realiteit.

 4. Open voor publiek

  Open voor publiek

  De bouwplaats van het 3D print Canal House is zes dagen per week open. Geïnteresseerden (al meer dan 7.000 in de eerste 8 maanden) kunnen voor €2,50 komen kijken naar de geprinte elementen, de 3D-printer en een ingerichte expo. De opbrengst uit deze ‘crowdfund’ gaat naar het verder ontwikkelen van het project.

  Tags

 5. Recyclebaar

  Er wordt geprint met een materiaal dat voor 80% gebaseerd is op lijnzaadolie. Daarnaast zijn de elementen weer om te smelten en opnieuw te printen. Samen met Henkel worden de eigenschappen van het materiaal onderzocht op smeltbaarheid, duurzaamheid, stabiliteit en recyclebaarheid.

  Tags

In beeld

Hedwig Heinsman
Hedwig Heinsman
Hedwig Heinsman 'What if we could print buildings?'