Zwemcentrum Rotterdam wint StiB-award 2018

Een ‘gewaagde en unieke’ gebiedsontwikkeling 

7 juni 2018

Zwemcentrum Rotterdam heeft als aanjager van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid de Steden in Beweging award (StiB) 2018 gewonnen. De award is bedoeld voor projecten met impact die hun omgeving op sociale, economische en duurzame wijze vooruithelpen. De jury koos Zwemcentrum Rotterdam omdat het een ‘gewaagde en unieke’ gebiedsontwikkeling is.

Het zwembad is de aanjager van een gebiedsontwikkeling in zowel het fysieke als het sociale domein. De jury: “Het zwembad heeft een verbindende kracht in de wijk en biedt niet alleen ruimte aan sport, maar ook voor kantoor, retail en horeca. Daarbij verstevigt dit object het DNA van Rotterdam”. Daarmee doelde de zij op de internationale ambities van Zwemcentrum Rotterdam.

Het feit dat het consortium van Hart van Zuid (Ballast Nedam, Heijmans, gemeente Rotterdam en Kraaijvanger Architecten) ook de exploitatie van het zwemcentrum doet, bleek een punt van discussie tussen de juryleden. “Er wordt door de ontwikkelaar ook geïnvesteerd in de exploitatie. Oneigenlijk, maar ook aantrekkelijk. Het resulteert in ieder geval in meer eigenaarschap. We hebben het daarom beoordeeld als een plus”.

650 stemmen

Ook bezoekers van vastgoedbeurs Provada konden stemmen op hun favoriete object. Volgens de jury waren vakgenoten het unaniem met hen eens. In totaal brachten 650 bezoekers hun stem uit.

Winnaar STIB Award 2018 Hart van Zuid

Van links naar rechts: Vincent van der Meulen van Kraaijvanger Architects, Diederik Erkel, directeur integrale gebiedsontwikkeling Hart van Zuid, en presentator STiB-Awards Claudia Zuiderwijk.

Het zwemcentrum is gerealiseerd in het oude stadsdeelkantoor van Charlois. Dit transformatieproject aan de Gooilandsingel biedt nu ook onderdak aan een stadswinkel, fitness, Albion-winkel en horecagelegenheden.

Programmatisch dient het zwemcentrum als een belangrijke schakel tussen de wijk en het stadsdeelcentrum Winkelcentrum Zuidplein. Het is het enige 50-meterbad van Rotterdam.