Wijnhavenkwartier in Den Haag opgeleverd

19 december 2016

Heijmans heeft in Den Haag het Wijnhavenkwartier opgeleverd, één van de grootste binnenstedelijke kantoortransformaties in Nederland. In twee jaar tijd veranderde Heijmans het wat saaie gebouw van deels het voormalige ministerie van Justitie & Veiligheid en deels Binnenlandse Zaken & Koninkrijkrelaties tot een aantrekkelijk woon-, werk- en studiecomplex op een bijzonder gewilde locatie midden in de stad.

20_Wijnhavenkwartier_september_©Ossip.jpg

Het gebouw werd tot op het betonskelet gesloopt en daarna weer helemaal opgebouwd, inclusief een nieuwe gevel en een balkon voor elk appartement en een gedeelte nieuwbouw voor de Universiteit Leiden. De vijfde tot de twintigste verdieping van de toren tellen nu in totaal 162 appartementen en 8 penthouses die allemaal zijn verkocht of verhuurd. Architectenbureau Geurst & Schulze Architecten was verantwoordelijk voor het ontwerp.

Esther Fleers, ontwikkelingsmanager bij Heijmans:

“We hebben samen met al onze partners, waaronder Syntrus Achmea Real Estate & Finance, gemeente Den Haag en Universiteit Leiden, een huzarenstukje afgeleverd in Den Haag. Dit is een schoolvoorbeeld van een kantoortransformatie midden in de stad. Het resultaat is na vijf jaar hard werken mooier dan ik vooraf had durven dromen.”

Universiteit Leiden & foodstrip

Op de begane grond en de verdiepingen twee tot en met vier van de toren en in de laagbouw is de campus van Universiteit Leiden gevestigd. Op termijn zullen hier 3.500 studenten onderwijs krijgen op de gebieden recht, politiek en bestuur. Vakgebieden die helemaal passen bij de statuur van Den Haag als internationale stad van vrede en recht.

Boven de campus, op de verdiepingen vijf en zes van de laagbouw, zijn kantoren waarvan de vijfde ook in gebruik is door Universiteit Leiden. In de strip op straatniveau zitten diverse ‘food’ gerelateerde initiatieven waaronder Dungelmann, McDonalds en Foodmaker.

Wijnhavenpleintje

Tegelijkertijd met de voormalige ministeries werd ook de directe omgeving aangepakt. Zo kreeg de Turfmarkt een nieuwe uitstraling, is het eerste deel van de Turfhaven aangelegd en krijgt ook het Wijnhavenpleintje een nieuwe aankleding. Al met al is door de opfrisbeurt van het Wijnhavenkwartier en het openbaar gebied dit stukje stad een fijne plek geworden om te verblijven of doorheen te lopen.

Toegift

De afgelopen 2,5 jaar hebben bewoners in de directe omgeving de transformatie van het Wijnhavenkwartier met eigen ogen kunnen volgen. Deels ook met de nodige bouwhinder. Als dank voor hun geduld trakteerde het projectteam de omwonenden op een muzikale toegift. Vita Bolsius (vastgoedontwikkelaar Heijmans) nodigde de mensen uit om ramen en deuren te openen en mee te genieten van een 'dakconcert'. Met de toegift kwam een einde aan de aanwezigheid van Heijmans in het Wijnhavenkwartier. Bekijk de 360o-video: