Wiener & Co wint Zuiderkerkprijs 2017

De Zuiderkerkprijs 2017 is uitgereikt aan het project Wiener & Co van Arons Gelauff architecten in opdracht van Heijmans, NIBC. De prijs is een onderscheiding voor het beste woningbouwproject dat in 2017 in Amsterdam is gerealiseerd. 

7 december 2017

Wiener & Co is een binnenstedelijke gebiedsontwikkeling op het eiland Oostenburg in het hartje van de hoofdstad.  Het project bestaat uit 76 uiteenlopende woningen aan een beschutte binnentuin, grenzend aan het water. Ooit was het terrein een scheepswerf waar vlot- en modderschuiten werden gebouwd. In de jaren zeventig nam machinefabriek Wiener & Co het terrein in gebruik, totdat het medio 2000 vertrok.

Het project scoorde hoog op de criteria duurzaamheid, inpassing in de buurt, de bijdrage aan de stad en architectuur. Volgens de jury van de Zuiderkerkprijs maakt Wiener & Co indruk: "Niet in het minst vanwege het doorzettingsvermogen van het projectteam, dat jarenlang heeft gewerkt aan de realisatie van het complex." In het juryrapport veel lof voor "het verrassende ontwerp, de volharding van het projectteam, de geslaagde ‘inbreiding’ in de binnenstad, het samenspel van architectuur en landschap en ook de durf van de eerste kopers."

Verbijzondering omgeving

Ook is de jury onder de indruk van de opvallende gezinswoningen binnen het project: "Blikvangers van Wiener & Co zijn de opvallende gezinswoningen aan de Oosterburgergracht. Deze knipoog naar de voormalige loodsen is flamboyant in zijn vormgeving, maar de jury is van mening dat de zink- en koperkleurige gevelplaten een welkome verbijzondering zijn in deze omgeving."

Meer weten over het ontwerp van de buitenruimte?

Gisteravond namen de architecten Floor Arons en Arnoud Gelauff en ontwikkelingsmanager Menno Molenaar de prijs in ontvangst. Het was dit jaar de 20ste keer dat de gemeente de Zuiderkerkprijs uitreikte.

Wiener en Co Heijmans Zuiderkerkprijs 2017 .jpg

Van links naar rechts: Floor Arons, Arnoud Gelauff, Menno Molenaar en wethouder van Amsterdam Laurens Ivens. Foto's: Luuk Kramer