"Wees voorbereid op je toekomst"

Hoe woon je straks als je ouder bent? Is je huis dan nog geschikt voor je, is het aan te passen of staat het wel op de juiste plek? Ellen Kramer, Senior Business Development Manager Wonen bij de Rabobank, ziet dat nu nog te weinig Nederlanders daarover nadenken. En roept alle partijen die betrokken zijn bij wonen en zorg op tot actie.

28 maart 2018

Toen de overheid aankondigde dat ze mensen graag langer zelfstandig thuis zagen wonen, startten banken, verzekeraars en pensioenfondsen diverse onderzoeken naar wat hun klanten nodig hebben om dit te kunnen doen. Ellen Kramer werkte op dat moment bij Achmea aan een visie op wonen en zorg van de toekomst. Na een presentatie hiervan bij de Rabobank, werd besloten dat Interpolis (onderdeel van Achmea) en Rabobank samen invulling zouden geven aan het thema ‘Langer zelfstandig wonen’. Dit leidde tot het platform ikwoonleefzorg.nl

Op dit platform vind je kennis, informatie en inzichten over langer zelfstandig wonen, zorg, hulp en financiële zaken, in de vorm van aantrekkelijke artikelen. Maar ook over sociale activiteiten, of manieren om mantelzorgers te ontlasten. Er is zelfs een online Preventiewinkel voor zaken als badkamerbeugels of een drempelhulp. Ellen: “Ik hoop dat het platform mensen inzicht biedt in manieren om hun eigen woongenot te vergroten en de regie te houden over hun eigen woonsituatie.”

rkp-ellen-kramer-h-03-2018-9740.jpg

Ellen Kramer op de 25e verdieping van het Rabobank-hoofdkantoor in Utrecht.

Eerder nadenken

Broodnodig zo’n platform, zegt Ellen. “Want het besef dat je zelf verantwoordelijk bent voor je zorgverlening en veranderende woonsituatie als je ouder wordt, is nog lang niet overal doorgedrongen. Sommigen zijn er heel actief mee bezig, maar grote groepen Nederlanders nog niet. Er wordt weinig over gepraat, of nagedacht over aanpassingen die het mogelijk maken langer in hun huis te blijven. Uit ons onderzoek blijkt dat veel mensen daar pas rond hun 65e over na gaan denken, terwijl het verstandiger is om daar vanaf je 55e mee te beginnen. 

Neem een kijkje op Ikwoonleefzorg.nl

We merken ook dat een ‘herschikkingsmoment’ in het leven, zoals met pensioen gaan, ziekte, overlijden van een partner, kinderen die uit huis gaan of een scheiding, een katalysator is voor het denken over de toekomst.”

Bij mensen en mantelzorgers die er wél mee bezig zijn, leidt de toekomstbestendigheid van hun woonsituatie vaak tot onrust, onduidelijkheid en zelfs stress. Ellen: “Een op de drie 65-plussers geeft aan dat ze niet willen verhuizen, omdat ze niet weten waar ze naartoe kunnen en zo fijn in hun huidige huis en buurt wonen. 

"We moeten heel snel veel levensloopbestendige woningen bouwen"

Als Rabobank zien wij een enorm tekort aan levensloopbestendige woningen. De woningvoorraad in Nederland is sowieso al te klein, waardoor de doorstroming niet vlot verloopt. Veel ouderen blijven in een eengezinswoning wonen die eigenlijk veel te groot voor ze is. Soms ook uit vertrouwdheid met de buurt, maar vaker omdat er geen opties zijn. Waardoor jonge gezinnen niet kunnen doorstromen.”

Niet op een kluitje

Uit haar onderzoeken komt ieder geval duidelijk naar voren waar ouderen níet willen wonen. “In een stenen doodskist, zo noemen sommige mensen een verzorgingstehuis”, lacht Ellen. “Een schrikbeeld van veel mensen is een kamertje in een complex waar je uitkijkt op een park waar niets gebeurt, en je alleen vogels kunt bestuderen.”

rkp-ellen-kramer-h-03-2018-9630.jpg

Volgens Ellen verschilt een prettige woonomgeving voor ouderen niet zoveel van die van jongeren. “Graag dichtbij voorzieningen zoals een goede supermarkt, bioscopen of restaurants en openbaar vervoer. En niet iedereen wil in een omgeving wonen met alleen ouderen, maar juist in een buurt met meer dynamiek en diversiteit.”

Ver van je bed

Welke aanpassingen mensen wensen in hun woning is lastiger te voorspellen. “Onze kennis gaat tot aan de voordeur”, bekent Ellen. Dat antisliptegels in de badkamer handig zijn of bredere deuren, dat kunnen de meeste mensen nog wel bedenken vertelt ze. “Huisbesturingssystemen zijn echter heel ver van hun bed. Het is te high tech of wordt als ‘gedoe of ‘moeilijk’ gezien.

Dat het voor mantelzorgers gemakkelijker kan zijn, weten veel mensen niet. Een probleem dat wij zien is dat de verschillende huisbesturingssystemen niet met elkaar praten, wij pleiten voor één standaard. En laagdrempelige en betaalbare toepassingen, die plug & play werken, kunnen ook helpen.”

“Kortom, nog geen tien procent van de door ons geïnterviewde particuliere huizenbezitters heeft een beeld van hoe ze hun woning aan kunnen passen als zij ouder worden. We moeten meer succesverhalen delen en het bewustzijn hierover vergroten”, vindt Ellen

rkp-ellen-kramer-h-03-2018-9479.jpg

Lokale Marktplaats

Naast alle activiteiten die lokale bankfilialen ontplooien om ouder wordende klanten van informatie te voorzien, ziet Ellen in de toekomst Ikwoonleefzorg.nl zich ontwikkelen tot een lokale Marktplaats voor diensten, mensen en producten. “Heb je tijd over en woon je in Utrecht, dan bied je die tijd aan op het platform. Bijvoorbeeld om met anderen te wandelen of samen een cursus te volgen.”

Maar stenen zijn ook nodig. Ellen roept partijen als Heijmans daarom op vaart te maken met het ontwikkelen en bouwen van levensloopbestendige woningen. “En ik zie ook een rol voor Bouwend Nederland en de rijksoverheid. We moeten harder werken aan plekken waar het comfortabel en veilig oud worden is en waar mensen de zorg kunnen krijgen die eventueel nodig is.”