Walsnavigatie vermindert onderhoud asfaltwegen

10 mei 2016

Heijmans heeft tien walsen uitgerust met een uniek walsnavigatiesysteem dat walsmachinisten helpt om asfaltwegen nog beter en efficiënter te verdichten. Het systeem draagt bij aan het verlengen van de technische levensduur van asfaltwegen, waardoor op termijn minder onderhoud nodig is. Het walsnavigatiesysteem is ontwikkeld in samenwerking met Sitech/Trimble. Naar verwachting worden de overige walsen van Heijmans nog dit jaar met het systeem uitgerust.

Heijmans-walsnavigatie-3.jpg

Peter: "Hoe beter en efficiƫnter een nieuw geasfalteerde weg gewalst wordt, hoe minder onderhoud er mogelijk nodig is op de lange termijn."

"We hebben een walsnavigatiesysteem ontwikkeld om onze asfalteerwerkzaamheden verder te optimaliseren en onze vakkundige walsmachinisten te helpen bij het walsen van verschillende asfaltsoorten die we ontwikkelen", vertelt Peter van Hinthem van Heijmans. "Hoe beter en efficiënter een nieuw geasfalteerde weg gewalst wordt, hoe minder onderhoud er mogelijk nodig is op de lange termijn."

Het walsnavigatiesysteem geeft walsmachinisten tijdens het walsen informatie over onder andere de benodigde wals werkgangen en asfalttemperatuur. Het bevat speciaal ontwikkelde software die aangeeft hoe vaak een stuk weg gewalst moet worden. De informatie die het systeem oplevert, geeft opdrachtgevers en Heijmans tijdens en na de werkzaamheden inzicht in bereikte resultaten en kwaliteit van de geasfalteerde wegdelen.

Heijmans-walsnavigatie-1.jpg