Verwijderbare markering op Schiphol

2 mei 2014

Op de Polderbaan van Schiphol heeft Heijmans onlangs voor het eerst een verwijderbare wegmarkering toegepast, samen met markeringsproducent Veluvine en straalbedrijf ROWI. De Polderbaan deed tijdens de nucleaire top in april dienst als parkeerterrein voor regeringsvliegtuigen. Daartoe was de baan met wegenverf in vakken ingedeeld. Schiphol wilde na de top weer van deze indeling af, zonder het kostbare Antiskid-asfalt van de baan te beschadigen.

Wegmarkeringen worden doorgaans weggefreesd of met water onder superhogedruk van het asfalt verwijderd. Beide technieken laten sporen na op de ondergrond. Dat is bij de nieuwe verwijderbare markering niet het geval. Het systeem bestaat uit conventionele markeringsverf op basis van acrylaat met een aromatisch en loodvrij oplosmiddel. Het is een sneldrogend product dat met het gebruikelijke materieel wordt aangebracht.

NSS-markering-Schiphol.jpg

De Polderbaan werd met verwijderbare markering in vakken ingedeeld

Met een nieuw ontwikkelde milieuvriendelijke weekmaker, genaamd Velumove, is de markering desgewenst volledig te verwijderen, zonder beschadiging van het wegdek. Voor het aanbrengen van Velumove is ook geen speciaal materieel nodig. Het verweekte materiaal wordt met warm water onder relatief lage druk verwerkt en is daarna eenvoudig te verwijderen met een veeg/zuig- combinatie. Velumove is volledig eco proof. De ‘verwijderbare streep’ is zeer geschikt voor het aangeven van onder meer omleidingen en andere tijdelijke verkeerstechnische aanpassingen.

Heijmans heeft op Schiphol een meerjarig onderhoudscontract, zowel voor het luchtzijdig gebied als het landzijdig gebied en de installaties voor het transport van elektriciteit.