Compact
Met de bouwstenen uit de conceptendoos ontwikkelde Willem hiervoor een product dat woningkopers, gemeenten en corporaties uit de brand helpt. “Omdat de woningkoper of huurder eigenlijk altijd een tuin, eigen opgang en berging wil, en een beneden-bovenwoning te kostbaar is en te zware eisen qua regelgeving kent, wilden we experimenteren met wat we al hadden. Waarom niet starten vanuit een ‘doorsnee’ huis en kijken hoe je daar meer exemplaren van kunt bouwen op hetzelfde oppervlak? Zou compacter kunnen, Extra Small?”

Leeswand
Een uitgelezen woonkansWillem legt uit hoe hij de puzzel passend maakte: “Prioriteit bij de XS was steeds de beleving en het wooncomfort van een eengezinswoning. Versmallen naar een beukmaat van 3,60 meter breed en de plattegrond vernieuwen vanuit het zogenoemde ‘woonmatje’: de plek waar je de bank, leunstoelen en een bijzettafel zet.
Winst behaalde ik door de hal niet achter de voordeur te situeren, maar te verplaatsen naar de keuken. Boven zijn er gewoon twee slaapkamers, een badkamer en een zolder. Hierdoor voelt de XS dan ook aan als een volwaardig en volwassen huis."

Uitdagen
De extra smalle woning is opgenomen als één- en tweepersoonswoning in de conceptuele bouwdoos. Remko: “Een mooie bijkomstigheid is dat je zo een divers straatbeeld gaat realiseren: je kunt brede en smallere huizen afwisselen, net als aan de Amsterdamse grachtengordel zeg maar.”
Conceptwoningen lenen zich uitstekend voor experimenten, concluderen Remko en Willem. “Omdat we deze woningen ontwikkelen met vaste partners, onze co-makers, kunnen we elkaar uitdagen om verder te gaan. De XS is daar een voorbeeld van, er zullen meer volgen!”