Vernieuwde datacenter in Apeldoorn geopend

20 juni 2014

Gisteren heeft de Belastingdienst in Apeldoorn het derde Overheidsdatacenter (ODC) geopend. In het kader van het Uitvoeringsprogramma Compacte Rijksdienst brengt het Rijk 66 datacentra terug tot vier grote locaties, waarvan één in Apeldoorn. De Belastingdienst koos ervoor haar bestaande twinning-constructie te vernieuwen. Daarbij zijn er onder meer computerzalen heringericht met koude corridors en is er een nieuw energiehuis neergezet. Heijmans voerde in opdracht van de Rijksgebouwendienst de renovatie uit, in samenwerking met de Belastingdienst.

Opening ODC.jpg

De Belastingdienst gebruikt een twinning-datacenter. Naast het op 19 juni officieel geopend vernieuwde datacenter op het Quintax-complex in Apeldoorn is er een tweede, vergelijkbaar computercentrum op het Walter Bosch-terrein dat zo'n vijf kilometer verder op ligt. Dat datacenter wordt op 4 juli aanstaande geopend. Dan is de bouwfase, waarvoor Heijmans na een aanbesteding werd aangetrokken en die zo'n twee jaar heeft geduurd, officieel afgerond. Een complexe klus, want tijdens de renovatie moesten de operationele systemen van de Belastingdienst in de lucht blijven.

Het Centrum voor Infrastructuur en Exploitatie van de Belastingdienst (B/CIE) exploiteert het twin-ODC in Apeldoorn. Binnen de datacenters draaien alle gegevens van de 'BV Nederland' op redundant uitgevoerde servers. Het betreft alle gegevens over aanvragen, beschikkingen en uitkeringscorrespondentie, aangiftegegevens, import- en exportgegevens en btw-afdrachten. Nu nog maken de Belastingdienst (Toeslagen) en haar onderdelen de Douane en de Fiod gebruik van het computercentrum. In de nabije toekomst zal het ook worden opengesteld voor andere overheidsdiensten.

Elektra en koeling
De datacentra van de Belastingdienst hebben elk een vloeroppervlakte van duizend vierkante meter. De totale data-opslag is vier petabyte. Het nieuwe energiehuis levert elektra en koeling, waarbij voor 95 procent de buitenlucht wordt ingezet. Daarvoor zijn op het dak twee koeltorens geplaatst en is er een leidingstelsel met koelwaterpompen aangelegd met een totale lengte van zo'n 2,5 kilometer. De pompen transporteren het koelwater naar de koelunits van de datazalen. Alleen op hele warme dagen wordt geforceerde koeling ingezet.

Het energiehuis kan op dit moment één megawatt aan stroom leveren. Ter vergelijking: dit is genoeg om zo'n 2500 huishoudens van stroom te voorzien. Bij het ontwerp van het gebouw is rekening gehouden met een verdere groei naar twee megawatt.