Verbreding Wilhelminakanaal kilometer langer

2 februari 2015

De combinatie Heijmans-Boskalis heeft een extra opdracht gekregen voor het verbreden en verdiepen van het Wilhelminakanaal in Tilburg. Over een lengte van circa één kilometer wordt het kanaal ten oosten van de Dongeseweg nog ontgraven tot een diepte van 3,8m diep (t.o.v. streefpeil), zodat ook dit gedeelte toegankelijk is voor klasse IV schepen met beperkte diepgang.

De combinatie Heijmans-Boskalis werkt op dit moment ook al tussen Sluis II en de Dongeseweg aan de verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal en realiseert ’s werelds grootste composiet sluisdeuren en een nieuwe zwaaikom.

Nieuwe ophaalbrug

Naast het verbreden en verdiepen van het Wilhelminakanaal vervangt Heijmans ook de ophaalbrug bij de Dokter Deelenlaan. Deze nieuwe brug maakt het mogelijk dat ook hier klasse IV schepen met beperkte diepgang in de toekomst kunnen passeren.

Ophaalbrug.jpg

Het ontwerp van de nieuwe ophaalbrug.

Heijmans voert het project met Boskalis uit in opdracht van de gemeente Tilburg, de provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat. De werkzaamheden zijn onlangs gestart en duren tot de eerste helft van 2016.