Veilig verkeer en parkeren tijdens WK Hockey

7 mei 2014

Zo'n 15.000 mensen per dag zullen tussen 31 mei en 15 juni een bezoek brengen aan het WK Hockey in Den Haag. Om ervoor te zorgen dat al die bezoekers veilig en efficiënt van en naar het WK-terrein komen, heeft Heijmans Wegen de totale verkeers- en parkeerbegeleiding van het evenement op zich genomen. Dat zijn Heijmans en de Gemeente Den Haag op 30 april overeengekomen.

Het WK Hockey wordt gehouden in en nabij het Kyocera-stadion, waar normaal gesproken ADO Den Haag voetbalt. Daar zijn al diverse parkeerterreinen, waarvan echter slechts een deel inzetbaar is. Zo heeft Heijmans eerder het (tijdelijke) Greenfields hockeystadion gebouwd op P2 en is P1 tijdens het WK in gebruik als hoogwaardig evenemententerrein, waar bezoekers terecht kunnen voor een hapje en een drankje.

Op P4, op het terrein van het nabijgelegen bedrijf Zegwaard, komen parkeerplaatsen voor mindervaliden en genodigden. De terreinen P5 en P7 vervallen helemaal, omdat deze van onvoldoende kwaliteit zijn. Bij slechte weersomstandigheden is de toegankelijkheid niet te garanderen. Bovendien hebben deze terreinen onvoldoende uitstraling voor een evenement van wereldklasse.

Daarom richt Heijmans in totaal 3.800 parkeerplaatsen in op twee nieuwe (tijdelijke) terreinen. Voor bezoekers van buiten Den Haag wordt er op het Prisma bedrijventerrein in Bleiswijk een terrein aangelegd dat goed bereikbaar is vanaf de A12. Voor bezoekers die vanuit Den Haag zelf komen, realiseert Heijmans een tijdelijk parkeerterrein voor 1.300 auto's aan de Henri Faasdreef. Op beide terreinen legt Heijmans tevens tijdelijke verlichting aan.

Bezoekers die op deze terreinen parkeren, worden iedere tien minuten met pendelbussen van het Haagse vervoersbedrijf HTM van en naar de hockeystadions gebracht. Heijmans neemt de volledige coördinatie van deze pendelbusbewegingen op zich en zorgt tevens voor de inzet van verkeersregelaars en de coördinatie van parkeerstewarts die de bezoekers naar hun plek begeleiden en de parkeerbewijzen controleren. Hierbij gaat het om leerlingen van het Haagse Mondriaan College (ROC).

In afwachting van het tekenen van het contract met de gemeente is Heijmans vorige maand al begonnen met de planning en de voorbereidende werkzaamheden. Op 28 mei moeten de planning en de ombouw van tijdelijke terreinen gereed zijn. Vanaf deze week komen de eerste hockeyteams naar Den Haag om te trainen.