Van WK Hockey stadion naar voetbalstadion

23 juni 2014

Nederland kijkt terug op een succesvol WK Hockey, met een gouden plak voor het damesteam, een zilveren medaille voor de heren en een vlekkeloze organisatie van het evenement in Den Haag. Zes weken lang coördineerde Heijmans alle bouwwerkzaamheden en verkeersmaatregelen rondom het WK, dat in totaal ruim 3 miljoen bezoekers heeft getrokken. Inmiddels is Heijmans alweer druk bezig met het verwijderen van alle voorzieningen in en rond de WK-locatie.

Speciaal voor het WK Hockey verving Heijmans begin dit jaar het kunstgras voetbalveld in het Kyocera Stadion van voetbalclub ADO Den Haag door een hockeyveld. Ook werd er in recordtempo een volledig nieuw (tijdelijk) stadion gebouwd op een parkeerterrein, inclusief verlichting en bewatering, tribunes voor 5.000 toeschouwers, kleedkamers, douches, voorzieningen voor de pers, etc. In dit zogeheten GreenFields Stadion (genoemd naar de kunstgrasleverancier) heeft Heijmans ook de eigen vinding 'drainbeton' toegepast. Dit materiaal vormt een ideale ondergrond voor kunstgras-hockeyvelden. Het is licht, voert water goed af door de open structuur en kost beduidend minder dan een traditionele ondergrond van ZOAB. Het WK, met in korte tijd 76 opeenvolgende interlands, vormde de vuurproef voor het drain beton en het daarop aangebrachte GreenFields® kunstgrasveld in het GreenFields Stadion. Enkele flinke stortbuien bewezen bovendien dat deze combinatie effectief water afvoert.

Opbouw
Opbouw
Opbouw Greenfields Stadion

Hergebruik
Momenteel breekt Heijmans het GreenFields Stadion weer af. Over een paar weken begint het voetbalseizoen en zullen de supporters van ADO hier weer hun auto parkeren. Niets herinnert dan nog aan het hockeyfestijn. De tribunes worden opnieuw gebruikt op een andere locatie. De tijdelijke verlichting en het drain beton worden 100% gerecycled. En de kunstgrasvelden gaan naar twee Haagse hockeyclubs: HDS en HC Ypenburg. Deze velden hebben namelijk een levensduur van tenminste 8 jaar en zijn na de 6 WK-weken nog van prima kwaliteit.

Nadat het hockeyveld ook uit het Kyocera Stadion was verwijderd, bracht Heijmans hier het allernieuwste, geweven kunstgrasvoetbalveld aan van fabrikant TenCate en leverancier GreenFields. Dit hoogwaardige veld maakt een natuurgetrouw spel mogelijk, doordat het gras geweven is met heuse kunstgraspollen die de natuur nabootsen. Met de keuze voor een GreenFields® MX systeem kiest de Zuid-Hollandse club voor een van de meest hoogwaardige kunstgrassystemen die op dit moment wereldwijd beschikbaar zijn. Dit veld maakt een natuurgetrouw spel mogelijk, doordat het gras geweven is met heuse kunstgraspollen die de natuur nabootsen. Daarmee kunnen de spelers veel beter met de voet onder de bal komen en wordt een tot op heden ongeëvenaarde spelbeleving gecreëerd. Het 'gouden' WK Hockeygras uit het Kyocera Stadion gaat naar HC Ypenburg.

Betrokken specialist
Heijmans heeft zich met het WK Hockey mooi kunnen profileren als een zeer betrokken specialist in de aanleg van hockeyvelden, maar ook als deskundige op het gebied van verkeersafhandeling bij grote publieksevenementen. Tussen 31 mei en 15 juni bezochten namelijk zo'n 20.000 mensen per dag het WK Hockey. Om daar voldoende parkeergelegenheid voor te scheppen, legde Heijmans nieuwe (tijdelijke) parkeerplaatsen aan voor 3.800 auto's en werd daarnaast een pendeldienst opgezet, samen met de Haagse vervoerder HTM. Heijmans coördineerde de pendelbusbewegingen en zorgde tevens voor de inzet van verkeersregelaars en parkeerstewards die de bezoekers begeleidden.

Om ook de buitenwereld op de hoogte te stellen van de rol die Heijmans heeft gespeeld in het mogelijk maken van het WK Hockey, heeft Heijmans relaties ontvangen op 2 klantendagen tijdens de finales van het WK. Ook is er samen met GreenFields een seminar georganiseerd over de aanleg van watervelden, die tegenwoordig de norm zijn in de wereld van het tophockey. De winnende combinatie van drain beton van Heijmans en een kunstgrasveld van GreenFields is niet alleen toegepast tijdens het WK, maar werd al in de aanloop daar naartoe bij diverse amateurhockeyclubs in en om Den Haag aangelegd.

Aanleg Hockeyveld
Aanleg Hockeyveld
Aanleg Hockeyveld Kyocera Stadion