Van Gogh-Roosegaarde fietspad: walk the talk

12 november 2014

Sterrenhemels zoals alleen Van Gogh die schilderde, vormen nu in een moderne uitvoering de verbinding tussen historie en de moderne kunst. Tussen infrastructuur, cultuur, toerisme en economie. En niet te vergeten tussen Nuenen en Eindhoven, want daar ligt het Van Gogh-Roosegaarde fietspad: een ruim 600 meter lang betonpad dat fietsers in het donker de weg wijst dankzij duizenden lichtgevende steentjes.

Volgens de Brabantse gedeputeerde Brigite van Haaften (Cultuur en Samenleving) is het fietspad een uitstekende vertaling van de ambities van dit gebied, dat zich profileert als Leading in Leisure en Leading in Technology. “Dit fietspad is een prima voorbeeld van de kruisbestuiving tussen cultuur en andere beleidsdomeinen, zoals ruimtelijke ontwikkeling en mobiliteit. Cultuur gaat over creativiteit, het vermogen om anders naar dingen te kijken, het vermogen om te zorgen dat we ons ontwikkelen.”

Fietspad-koppelteken-2-1600.jpg

Brigite van Haaften (links) en Kristel van Haaren bij het Van Gogh-Roosegaarde fietspad.

Hier is creativiteit ingezet om veel andere zaken tot grotere hoogten te brengen en te verbinden: “Met de cross-over tussen kunst, cultureel erfgoed, nieuwe technologie en onze maakindustrie en natuurlijk het gebruik van Vincent, de grootste kunstenaar die wij in Brabant hebben gekend, ontwikkel je niet alleen nieuwe kunst, maar ontstaan ook nieuwe technologieën die over de hele wereld te verkopen zijn. Kunst is hier óók de aanjager en inspirator voor het genereren van business. Naast het feit dat we hier natuurlijk ook gewoon gezamenlijk een buitengewoon en meer dan prachtig fietspad hebben neergelegd.”

Glowing Lines

Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad is een ontwerp van Studio Roosegaarde, die eerder ook het concept van de Smart Highway bedacht. De publiciteit rondom die slimme, interactieve snelweg en de bijbehorende Glowing Lines die in Oss bij wijze van pilot zijn toegepast, inspireerden Brabantse toeristische organisaties om Heijmans te benaderen. Kristel van Haaren nam als Manager Innovatie van Heijmans deel aan de eerste gesprekken: “We gingen rond de tafel om te brainstormen over het aantrekkelijker maken van Brabant voor een meerdaags bezoek. Zodat toeristen niet alleen een dagje naar de Efteling of het woonhuis van Van Gogh komen en weer vertrekken, maar hier een hapje eten, overnachten en nog een dag extra blijven.”

Nek uitsteken

Brigite van Haaften: “Meerdaags toerisme betekent minstens een verdubbeling van de bestedingen. Zo simpel is het. Toeristen vasthouden gebeurt in de avonduren. De link met Van Gogh was gewenst omdat het een internationaal bekend icoon is, verbonden met deze regio. Dit fietspad brengt die verschillende werelden bij elkaar. Het kon worden gerealiseerd in de slipstream van grotere ontwikkelingen, zoals de verbetering van de infrastructuur rond Eindhoven. Daarbij willen we niet alleen wegen aanleggen, maar het hele gebied als één geheel onder de loep nemen en ontwikkelen. Zo ontstaat er een win-win-situatie. Zeker als ook marktpartijen zoals Heijmans bereid zijn mee hun nek uit te steken.”

Meerdaags toerisme betekent minstens een verdubbeling van de bestedingen. Zo simpel is het.

Een gek idee

Jaarlijks reizen vele buitenlandse toeristen naar Nederland om te zien waar Van Gogh woonde en werkte. In de Japanse reisgidsen staat dankzij het samenwerkingsverband Van Gogh Europe zelfs een hoofdstuk over Noord-Brabant. Die internationale belangstelling is interessant omdat het fietspad ook een techniek demonstreert die mondiaal is te vermarkten. Kristel: “Het gaat hierbij om duurzame energie: licht opwekken zonder elektrische infrastructuur. In het Westen is de aanwezigheid van elektriciteit vanzelfsprekend, maar op andere plekken in de wereld geldt dat nog lang niet altijd. Daar liggen kansen voor de ontwikkeling van deze technologie.”

VanGogh-6-1600.jpg

Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad wijst de weg dankzij duizenden lichtgevende steentjes.

“En wat dacht je van veiligheid”, vult Brigite aan. “Weet je wat het betekent voor de bewegingsvrijheid van vrouwen om te leven in gebieden waar geen elektriciteit en dus geen verlichting is? Zo kunnen ‘gekke ideeën’ die we hier ontwikkelen en toepassen een enorme maatschappelijke impact hebben en de wereld een stukje beter maken. En dat we het hier ophangen aan Vincent van Gogh, zorgt voor meer exposure, bekendheid voor het product en een boost voor het toerisme. Dat stimuleert de economische vooruitgang van deze regio.”

Durf

Wanneer is het fietspad voor Brigite een succes? “Als er veel bezoekers komen. Als die bezoekers de schoonheid van het landschap herkennen als inspiratiebron voor de kunst en zich realiseren dat dit fraaie landschap een grote kwaliteit van het gebied is. Als dat lukt, kan Brabant zich ook met dit fietspad internationaal profileren als innovatieve, culturele, gastvrije regio. Ik ben er dan ook van overtuigd dat er in de toekomst zeker meer nieuwe innovatieve projecten zullen komen; projecten die de relatie leggen tussen cultuur, creatief denken en het bedrijfsleven. Cross-overs tussen verschillende sectoren tot stand brengen, is namelijk een doel dat we ons al langer stellen als Provincie. Veel daarbij gaat om het durven. En positieve ervaringen, zoals deze met het Van Gogh-Roosegaarde fietspad, voeden die durf!”