Van Gogh-Roosegaarde fietspad

24 oktober 2013

De regio Eindhoven krijgt het eerste innovatieve fietspad van Nederland. Het 600 meter lange fietspad loopt waar Vincent van Gogh van 1883 tot 1885 heeft geleefd, en krijgt een uniek design bestaand uit duizenden glinsterende steentjes, ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde. Het fietspad wordt door Studio Roosegaarde en Heijmans ontwikkeld en maakt onderdeel uit van een samenwerking tussen de gemeente Eindhoven, van Gogh Brabant, Vrijetijdshuis Brabant, Eindhoven 365 en Routebureau Brabant.

VanGogh-5-1600.jpg

Met de lichtsteentjes worden patronen in het pad gemaakt die zich overdag opladen en ‘s avonds licht geven. Hierdoor ontstaat een spel van licht en poezie. Het ontwerp geeft hiermee een hedendaagse interpretatie aan Vincent van Gogh. Cultureel erfgoed en innovatie komen samen in dit nieuwe, openbare landschap. De eerste impressies worden gepresenteerd tijdens het symposium ‘Leading in Leisure’ op 24 oktober, initiatief van de Provincie Noord-Brabant en onderdeel van de Dutch Design Week in Eindhoven.

526 ddw 2013.jpg

Het Roosegaarde - Van Gogh fietspad maakt gebruik van de lichtgevende technieken van het Smart Highway concept, een gezamenlijke ontwikkeling van Studio Roosegaarde en Heijmans voor de weg van morgen. De voorbereidingen voor de eerste pilot van het innovatieve fietspad zijn inmiddels gestart. Naar verwachting is het definitieve ontwerp in 2014 te ervaren, wat het fietspad het eerste ter wereld in zijn soort maakt.

VanGogh-4-1600.jpg