Twee hoogtepunten Meyster's Buiten in Utrecht

3 oktober 2014

Het binnenstedelijk transformatieproject Meyster’s Buiten in de populaire wijk Oog in Al in Utrecht bereikte woensdag het hoogste punt. Een paar dagen eerder opende het hart van het plan, de getransformeerde Cereolfabriek, officieel haar deuren. Meyster’s Buiten behelst de transformatie van het voormalige terrein van de Cereolfabriek naar een woon- en leefgebied dat oud en nieuw combineert. Op deze locatie worden tot 2015 136 huizen gerealiseerd door de vof Meyster's Buiten – een samenwerking tussen Blauwhoed, Heijmans en VORM.

Cereolfabriek

De monumentale Cereolfabriek, dat ruim 100 jaar beeldbepalend was voor de Utrechtse bedrijvigheid aan het Merwedekanaal, is geheel gerenoveerd en herbergt nu een basisschool met buitenschoolse opvang, een bibliotheek, een restaurant en bedrijven. Het complex omvat verder een gymzaal, een theaterzaal en enkele ateliers die door wijkbewoners met kunst- en sportactiviteiten gevuld worden. Het voormalige fabriekspand krijgt gezelschap van nieuwe appartementen, stadswoningen en herenhuizen.

Cereol-Jan van dalen-boei-2.jpg

Café-restaurant Buurten in de Cereolfabriek. Beeld: Jan van Dalen / BOEi

Cereol-Jan van dalen-boei.jpg

Cereolfabriek. Beeld: Jan van Dalen / BOEi

Marcel Sinte Maartensdijk, ontwikkelaar bij Heijmans:
“In Utrecht liggen de inbreidingslocaties niet voor het oprapen. Zeker niet in gewilde jaren dertig wijken als Oog in Al. De ontwikkeling van Meyster's Buiten rondom de voormalige Cereol-fabriek aan het Merwedekanaal is daarom een buitenkans. De grote uitdaging voor de alle partners is het behoud van de industriële geschiedenis van de bouwlocatie en de jaren dertig wijk daaromheen.”

Marcel Groeneweg, hoofd ontwikkeling bij Blauwhoed:
“Naarmate de bouw vordert, wordt steeds zichtbaarder hoe mooi oud en nieuw in Meyster’s Buiten op elkaar aansluiten. Het wordt een prachtige plek om te wonen, te werken en te verblijven. Dit is de verdienste van alle betrokken partijen, publiek en privaat. Samen hebben we de ontwikkeling van Meyster’s Buiten integraal opgepakt en continu getoetst op kwaliteit en samenhang. Ook de betrokkenheid van en co-creatie met de huidige en toekomstige bewoners is erg belangrijk geweest.”

Meysters-Buiten-Heijmans-1600.jpg

Hoogste punt Meyster's Buiten is bereikt. Rechts: De Cereolfabriek

Meyster's Buiten

Meyster’s Buiten wordt in drie fasen ontwikkeld. In fase 1 werden 36 herenhuizen gerealiseerd. Fase 2 bestaat uit 70 appartementen en 15 grote stadswoningen. Deze fase is nu in aanbouw. Hierna volgt nog een bijzondere ronde, zinken toren met 16 appartementen, waarvan nog enkele appartementen te koop zijn. Parallel aan deze fasen liep de renovatie van het monumentale fabriekspand. Meyster’s Buiten wordt ontwikkeld door Blauwhoed, Heijmans en Vorm, in samenwerking met BOEi, Bouwinvest en de gemeente en provincie Utrecht.