Met deze tips wordt je huis regenbestendig

18 juli 2016

Hemel(s)water

Regenwater van het eigen dak zuiveren met ultrafiltratie membranen en hiervan drinkwater maken. Dat is Hemel(s)water. Met het energiezuinige en chemicaliënvrije systeem gaat Albert Jansen de wereldwijde waterproblematiek te lijf.

Het bovenste onderdeel van de installatie is de opvangtank. Van daaruit stroomt het water door een UF-membraanmodule, een moleculair filter in een tweede tank. Hierin wordt het gezuiverde, bacterievrije water opgeslagen. Het systeem is steriel, waardoor bacterie- of algengroei in de opslagtank wordt voorkomen. Het membraan filtert op nanometerniveau. Ook opgeloste stoffen worden verwijderd. De omvang van de opslagtank is voldoende om bij droogte een huis zes weken lang zijn eigen zuivere kraanwater te leveren.

Fabcity-hemelswater.jpg

Tijdens FabCity in Amsterdam is de Heijmans ONE een paar maanden aangesloten geweest op Hemel(s)water (installatie rechts naast Heijmans ONE).

Rain(a)way

Rain(a)Way is een systeem dat het regenwater op zichtbare en originele wijze verplaatst en bergt. Enerzijds draagt dit concept bij aan een oplossing voor de regenwaterproblematiek en anderzijds maakt het regenwater op een visueel aantrekkelijke manier zichtbaar in het straatbeeld. Het systeem bestaat uit twee type tegels; de 'Ebb' en 'Flood'. Door de twee type tegels slim te combineren kunnen ze in vrijwel elke situatie worden toegepast.

Regenpijp afkoppelen

Door je regenpijp van het riool af te koppelen voorkom je dat het riool overbelast wordt bij hevige regenbuien. Dit kan heel simpel door een stuk uit de regenpijp te zagen. Er zijn speciale tussenstukken verkrijgbaar die het water richting de straat of de tuin leiden. Rainproof Amsterdam geeft zeven goede tips om te combineren met het afkoppelen van de regenpijp, zoals een regenton, infiltratiekratten, een grindstrook of een regenwatervijver.

Polderdak

Het Polderdak bestaat uit een systeem van kratten waarin regenwater kan worden opgeslagen. Het bassin dat op die manier ontstaat kan dynamisch worden bestuurd. Op die manier is het Polderdak in staat om alle regen die op een plat dak valt op te slaan en op een rustig moment af te voeren naar het rioolsysteem. Op die manier wordt wateroverlast in de stad voorkomen. Daarnaast fungeert Het Polderdak als basis voor de bovengelegen functie zoals een groendak, daktuin of dakpark. Daarbij kan het water dat wordt opgeslagen in het Polderdak worden gebruikt voor de irrigatie van de bovengelegen functie. Handig voor op een plat dak van een huis, grote schuur of bijvoorbeeld een aanbouw.

Dakdokters-Polderdak-doorsnede-1.png

Rainproof Tuin

De infographic van Rainproof Amsterdam geeft in één overzicht welke concrete maatregelen je kan toepassen om overlast van regen te voorkomen of om ermee om te gaan. Jouw tuin rainproof maken? Check de tips en download de infographic.

rainproof-tuin-2.jpg

Huisje Boompje Beter

De gratis app van Huisje Boompje Beter helpt om je huis en tuin klimaatbestendig te maken. De app geeft tips voor beplanting, regenwateropslag en een onderhousarme tuin. Ook voor mensen die een kleine stadstuin hebben zijn er voldoende tips. Dus download de app en ga aan de slag!

HuisjeBoompjeBeter.png

Beeld: HuisjeBoompjeBeter / Atelier GROENBLAUW

Watertuin

Wanneer de hemelwaterafvoer is afgekoppeld, moet het natuurlijk wel ergens anders in de tuin de bodem in zakken. Dat kan bijvoorbeeld in een border met planten. Hoe zandiger de grond, hoe sneller dat gaat. Sommige planten kunnen een golf regenwater prima verdragen. Maar niet alle planten. Bedenk hoe droog de border kan worden als het niet regent. En hoeveel centimeter of decimeter het water stijgt als het wel regent. Stichting Rioned geeft een aantal tips voor verschillende type planten in een watertuin.