Start bouw Wilhelminasluis Zaandam

23 juni 2014

Een Shanty koor laat zeemansliederen schallen over het Zaanse water bij de officiële start van het werk aan de Wilhelminasluis in het centrum van Zaandam. Gedeputeerde Elisabeth Post van de Provincie Noord-Holland schroefde de eerste funderingspaal de grond in.

“We zijn blij dat we kunnen beginnen. Er ligt een mooi project voor ons waar we ons kunnen goed mee kunnen tonen”, stelt Kim Berkers, Projectdirecteur. Het werk aan de 111 jaar oude sluizen in de Zaan start met het aanleggen van de fundering, waarvan de gedeputeerde dus de eerste paal aan mocht leggen. Shanty koor ‘Zilt’ luisterde met zeemanslieden het evenement op, ook geen alledaagse gebeurtenis op een bouwplaats.
Het werk is zo ingedeeld dat de stremming van de twee bruggen en de sluizen zo kort mogelijk is. In 2015 is de sluis langer, breder en dieper en zijn de Beatrixbrug en Wilhelminabrug vervangen.

Sluis  Zaandam1_1200.jpg

Actief contact omgeving
Het project ligt midden in Zaandam en dat vergt een goed contact met de omgeving. “We werken er heel hard aan om begrip voor elkaars belangen te krijgen hier in de buurt. Dat doen we via bijvoorbeeld We hebben hier het vrolijkste bouwhek een informatiemarkt en ook door bij bewoners langs te gaan en hen als klein gebaar een restaurantbon te geven. We krijgen heel positieve reacties.” Omgevingsmanager Robert van den Dijssel vervolgt: “En we hebben hier het vrolijkste bouwhek. Kinderen van basisscholen uit de buurt hebben samen met kunstenaar Oliver Rijcken 65 tekeningen gemaakt die nu aan het bouwhek hangen. Ze rijden er een paar keer per week langs en zien dan hun eigen werk. Dat maakt ze extra gefocust op ons project.”

Sluis  Zaandam2_1200.jpg