Stalen spoorbruggen vervangen in 76 uur

13 mei 2016

Aankomend Pinksterweekend vervangt Heijmans voor ProRail twee stalen spoorbruggen, inclusief landhoofden en funderingen, aan de Zeedijk in Culemborg. De fundatie van de huidige spoorbruggen en landhoofden voldoet niet meer aan de huidige eisen. In het afsluitingsweekend wordt de zogenoemde 'waterbrug' over de Bisschopsgraaf vervangen door een duikerconstructie en is er geen treinverkeer mogelijk tussen Den Bosch en Utrecht.

waterbrug_culemburg.png

76-urige afsluiting

Tijdens de 76-urige afsluiting wordt er 24 uur per dag gewerkt. Zo wordt de stremming van het treinverkeer tussen Utrecht en Den Bosch minimaal gehouden. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het uithijsen van de stalen bruggen, het aanbrengen van nieuwe funderingspalen, het slopen van de bestaande landhoofden en het plaatsen en afspannen van duikerelementen inclusief benodigd grondwerk. De duikerconstructie wordt aangebracht om ervoor te zorgen dat het spoor de watergang op een veilige manier kan kruisen. Als laatste wordt het spoor weer terug gebouwd en beschikbaar gemaakt voor treinverkeer. Ook de naastgelegen spoorwegovergang wordt vernieuwd.

Spoorbrug-Culemborg.jpg

Voorbereiding: er is een tijdelijk stempelraam geplaatst die de landhoofden op hun plaats houden. Ook is de watergang afgedamd en een tijdelijke pompinstallatie (6000m3 water per uur) geplaatst.

Na de weekendafsluiting wordt de bouwplaats weer in oorspronkelijke staat teruggebracht en de nieuwe constructie afgewerkt. Medio juni wordt het werk opgeleverd.

Plan je reis via NS.nl