Sporen in Den Bosch opgeleverd

25 april 2014

Na ruim 3 jaar van ontwerpen, voorbereiden en uitvoeren is gisteren het project Sporen in Den Bosch feestelijk geopend bij de fly-over aan het Vogelplein in Den Bosch. De sporen rondom station ’s-Hertogenbosch zijn vernieuwd en opnieuw ingericht. Heijmans heeft tijdens dit project het ontwerp en de realisatie van een enkelsporige flye-over van circa 330 m verzorgd, een enkelsporige brug over de Dieze van circa 150 m gerealiseerd en een bestaande dubbelsporige brug over de Dieze vervangen.

Met het project ‘Sporen in Den Bosch’ zijn de sporen in en rond ’s-Hertogenbosch en het centraal station geschikt gemaakt voor meer treinen. Aan de noordzijde van het station van ’s-Hertogenbosch is een ongelijkvloerse kruising gerealiseerd, zodat de treinen vanuit Utrecht en Nijmegen richting ’s-Hertogenbosch elkaar ongehinderd kunnen kruisen. Daarnaast is de spoorkruising ter plaatse van de Dieze uitgebreid van 2 naar 4 sporen.

Het project maakt deel uit van de grootste spoorvernieuwing sinds het ontstaan van het Nederlandse spoor, 175 jaar geleden. Het spoor rondom station 's-Hertogenbosch is nu klaar voor de toekomst. Met een webcam waren de laatste werkzaamheden de afgelopen weken te volgen. Deze zijn nu compleet in een timelapse gezet:

Sporen in Den Bosch
Sporen in Den Bosch
Sporen in Den Bosch Timelapse voorjaarswerkzaamheden

Tijdens het feestelijk moment waren alle betrokken partijen aanwezig: ProRail, Strukton, BAM, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, gemeente ’s-Hertogenbosch, de provincie Noord-Brabant en Heijmans. Door de goede samenwerking met deze partijen kan het spoor nu optimaal presteren. In het belang van reizigers en goederenvervoerders denkt ProRail samen met haar partners na hoe zij het spoor nog verder kunnen verbeteren.

Wim Knopperts, directeur operaties ProRail, Wethouder Jan Hoskam en de heer Bert Kingma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben de openingshandeling verricht. Dit gebeurde door het doek voor een levensgrote schilderslijst weg te trekken waarachter de drie spoorbruggen en de fly-over aan het Vogelplein zichtbaar werden.