Vernieuwing in Valkenswaard

Wooncomplex Den Haagacker uit de as herrezen

6 november 2018

In een jaar tijd heeft Heijmans in Valkenswaard 105 seniorenwoningen en een ontmoetingsruimte grondig vernieuwd. Heijmans was verantwoordelijk voor het gehele traject van ontwerp tot sloop, realisatie en terreininrichting volgens een UAV-GC overeenkomst.

Het woongebouw Den Haagacker voor senioren bestond ruim een jaar geleden uit 101 aanleunwoningen en enkele algemene ruimten. De woningen voldeden echter niet meer aan huidige eisen en daarom heeft Woonbedrijf ervoor gekozen om het complex te vernieuwen. De appartementen zijn inmiddels allemaal verhuurd aan 65-plussers. De meeste bewoners zijn al verhuisd naar hun nieuwe woning.

img_8995.jpg

Ingrid de Boer, algemeen directeur en bestuurder van Woonbedrijf, overhandigde een bloemetje aan de bewoners die terugkeerden naar de nieuwe Haagacker: “Heel bijzonder dat er drie bewoners zijn teruggekeerd. Zeker gezien de hoge leeftijd van rond de 90 jaar is twee keer verhuizen een hele prestatie. En ik ben blij dat er zoveel bewoners aanwezig zijn. Daar doen we het voor!”.

Onbezorgd wonen op leeftijd

De transformatie van het woongebouw naar een eigentijds appartementencomplex voor senioren was zeer ingrijpend. Het voormalige complex is tot op het betonskelet afgebroken en is voorzien van nieuwe gevels, individuele woninginstallaties en indelingen. Daarnaast was Heijmans verantwoordelijk voor de omgevingsvergunningen, coördinatie met NUTS-partijen en afstemming met de gemeente en brandweer.

Het complex bestaat nu uit 105 woningen, een kantoor en een multifunctionele ontmoetingsruimte. De woningen zijn bedoeld voor senioren van 65 jaar en ouder die zelfstandig kunnen wonen.

Tijdens de verbouwing is zoveel mogelijk rekening gehouden met bewoners in het naastgelegen zorgcentrum De Bogen. Heijmans zorgde er ook voor dat de installaties van het zorgcentrum werden gesplitst, voorheen werd deze gedeeld met Den Haagacker.