Smart Energy proeftuin Hoog Dalem van start

15 juli 2014

Stedin, ABB, KPN en Heijmans zijn gestart met de realisatiefase van het energieproject Hoog Dalem. Als onderdeel van de proeftuin worden op wijk- en woningniveau voorzieningen aangebracht om nader onderzoek te kunnen doen naar de werking van nieuwe energietoepassingen in een slim energiesysteem. PeakShaving, het opvangen van verschillen tussen (pieken in de) vraag- en aanbod in energie, maakt daar onderdeel van uit. Heijmans is naast partner van de proeftuin ook ontwikkelaar en bouwer van de nieuwbouwwijk Hoog Dalem. Stedin is de trekker van de proeftuin.

Smart Energy Collective

Het project in Hoog Dalem is een van de vier projecten binnen het Smart Energy Collective (SEC). Het SEC is een brancheoverstijgende samenwerking van 14 bedrijven, die door middel van open innovatie samenwerken aan technologische innovaties en nieuwe diensten op het gebied van Smart Energy: intelligente energienetten én -diensten. Met de nieuwe technologie kunnen bewoners zelf energie opwekken, opslaan en op gunstige momenten gaan gebruiken. De proef draagt de naam ‘Prosecco’: PROjecten Smart Energy Collective en COmpagnons.

Peakshaving

In Hoog Dalem worden opslagsystemen in een aantal woningen geplaatst om energie te sturen en maximaal te benutten. Het project gaat van start met de eerste 32 woningen, waarbij in een aantal van deze woningen een accusysteem wordt geplaatst en bij een deel ervan ook zonnecellen. Daarnaast worden in-home systemen en domotica in woningen aangebracht om analyses te doen met het oog op PeakShaving. Deze analyses moeten inzicht geven in de herkomst en het verloop van het energiegebruik. In het project wordt PeakShaving middels opslagsystemen getest, het doel daarbij is kennis op te doen of vraag- en aanbod van energie via deze opslagsystemen beter gerealiseerd kan worden. Peakshaving levert daarmee flexibiliteit in vraag en aanbod op het energienetwerk.

All Electric District

Tevens wordt het standaard software interface USEF voor Smart Grids - slimme energienetwerken - uitgerold. Het project is daarmee een belangrijke stap verder in het streven naar een ‘All Electric District’, een volledig elektrische woonwijk met een volledig elektrische energievraag en sturing. Zo vragen bijvoorbeeld het opladen van elektrische voertuigen en ruimteverwarming, via elektrische warmtepompen flexibiliteit om de piekbelasting op het energienetwerk te verlagen. PeakShaving en het USEF-protocol speelt een grote rol in het faciliteren van deze flexibiliteit.

Heijmans ontwikkelt Hoog Dalem

Heijmans is, behalve partner in de SEC proeftuin Hoog Dalem, ook ontwikkelaar en bouwer van het Hoog Dalem gebied via de V.O.F. Ooster-Linge 2, een samenwerkingsverband tussen Heijmans Vastgoed B.V. en AM B.V. Hoog Dalem bestaat uit vier deelplanontwikkelingen ten oosten van Gorinchem, waar in totaal 1400 woningen en een winkelcentrum worden gerealiseerd. Inmiddels zijn 200 woningen opgeleverd.