Smaakmakers

Ontmoet het cultuurcluster in de Fenixloodsen

20 november 2019

Van de Fenix Food Factory tot Conny Janssen Danst en Circus Rotjeknor: in de plint van Fenix I vind je een inspirerende mix van culturele, creatieve en culinaire ondernemers die leven in de brouwerij brengen.

Gijsbert van Heest: "Ik ben blij dat we zo kritisch zijn geweest"

Gijsbert van Heest.jpg

Ontwikkelaar Gijsbert van Heest was vanuit Heijmans verantwoordelijk voor de verhuur van de commerciële ruimtes in de plint. Hij maakte zich hard voor de juiste mix.
"Van meet af aan zeiden we: de ondernemers die we een plek geven in de plint van de Fenixlofts moeten echt iets toevoegen aan Katendrecht. Tal van mogelijke huurders zijn gepasseerd. Ik ben blij dat we zo kritisch zijn geweest; alle partijen in de plint, hebben meerwaarde voor het gebied en elkaar.

Het was soms best boetseren om het voor elkaar te krijgen. De culturele gebruikers, Circus Rotjeknor, Codarts en Conny Janssen Danst, hadden bijvoorbeeld hoogte nodig voor trapezes, wilden harde muziek kunnen draaien en onderling verweven zijn, maar ook ook zelfstandig kunnen functioneren. Best een puzzel."

"Voor sommige partijen, zoals de Fenix Food Factory, is de stap vanuit een tijdelijke pop up-situatie in Fenix II naar deze meer commerciële setting best groot. We vochten er samen voor om het toch mogelijk te maken. Dat het gelukt is, daar ben ik trots op. Dat nieuwe partijen zoals tapasbar 21 Pinchos (bekend uit de Markthal) en West 8 Urban Design & Landscape Architecture ook zijn aangehaakt, en er zelfs een boetiekhotel in het pand komt, vind ik helemaal geweldig."

Marijke Booij: "Met de oversteek start voor ons een nieuw hoofdstuk"

Marijke Booij van Booij Kaasmakers is één van de oprichters van de Fenix Food Factory, die van Fenix II naar Fenix I verhuist. "We begonnen ontzettend groen aan ons Fenix Food-avontuur. Het was 2010, er was een economische crisis en de handelsprijzen voor onze boerenkazen waren erg laag. Ik besloot de consument op te zoeken. Op Rotterdamse Oogst kwam ik in contact met andere ambachtslieden met dezelfde uitdagingen. Samen ontstond het plan om te zoeken naar een dak boven ons hoofd."

Marijke Booij Heijmans Fenix I 2019.jpg

Marijke Booij begon met 7 andere ondernemers 'ontzettend groen' aan hun Fenix Food-avontuur.

"Via via kwamen we in contact met Tsjomme Zijlstra. Hij wilde zijn eigen bierbrouwerij beginnen, in Londen had hij voorbeelden gezien van brouwerijen met een food market. Waarom niet met zijn allen optrekken om zoiets te realiseren in Rotterdam? Leegstaande panden waren er genoeg, maar Fenix II was uniek: zo’n mooi pand, met zo’n fantastisch uitzicht, dat waren we nog niet eerder tegengekomen. We zijn begonnen met zeven ambachtslieden. De buurt omarmde ons meteen en ook de toeristen wisten ons snel te vinden. In no time kon ik vijf mensen aannemen." 

Fenix I herrijst uit de as
Fenix I herrijst uit de as
Fenix I herrijst uit de as

"Met de oversteek naar Fenix I start voor ons een nieuw hoofdstuk. We moeten het met minder ruimte doen, maar besloten de beperking juist als troef in te zetten. Ik zie zo’n leuke, overvolle Japanse markt voor me, met overal waar je kijkt producten, en in het midden een centrale marktkeuken. Een plek die elke dag open is, waar je als buurtbewoner altijd terecht kunt voor ontbijt, koffie, borrel en diner.

We moeten onszelf opnieuw uitvinden, maar Fenix I voelt nu al aan als een warm bad. We kennen bijna alle nieuwe bewoners al, doordat ze al jaren bij ons hun kaas kopen. Sommige kwamen wekelijks langs en gaven dan meteen een update van hoe het ging met de bouw. Zo kon ik alles op de voet volgen en is er een band ontstaan. Ik verwacht dat we een mooie toekomst tegemoet gaan met zijn allen."

Tsjomme Zijlstra: ‘Iedereen vond het een vet plan’

Tsjomme Zijlstra van Kaapse Brouwers realiseerde zijn droom – een eigen bierbrouwerij - in de Fenix Food Factory. In Fenix I zet hij zijn droom voort. "Iedereen die ik vertelde over mijn plannen om een eigen brouwerij te beginnen, zei: o, wat vet, moet je doen. Ook Catrien Ketting, de moeder van mijn ex-vriendin. Zij werkt bij gemeente Rotterdam en bracht me in contact met Christiaan Cooiman, ontwikkelmanager bij Heijmans. Christiaan was meteen superenthousiast en zag mogelijkheden voor me in de Fenixloodsen. Ook Harry-Jan Bus van Theater Walhalla was wild van het idee."

Tsjomme Zijlstra Heijmans Fenix I 2019.jpg

Tsjomme Zijlstra van Kaapse Brouwers realiseerde zijn droom in Fenix I.

"Samen met de mensen van Booij Kaasmakers, Cider Cider, Firma Bijten, Stielman Koffiebranders, Jordy’s Bakery en Rechtstreex groeide het plan: met elkaar zouden we een veel interessantere formule neerzetten dan alleen een brouwerij. Toen de pers er lucht van kreeg, en het AD kopte dat er een food hall zou komen in Fenix II, was het beklonken.

De Fenix Food Factory is een enorme katalysator geweest voor het gebied. Iedereen was nieuwsgierig en kwam kijken. Met de verhuizing naar Fenix I verandert er veel. Er komt een wijnbarretje, een ciderbarretje en een bierbarretje met een centrale keuken, en daaromheen vooral versmarkt. Het daadwerkelijke brouwen zal ik ergens anders in Rotterdam gaan doen, maar om een biertje van Kaapse Brouwers te drinken kan iedereen straks in Fenix I terecht."

Conny Janssen: ‘In ons nieuwe huis willen we ontmoetingen realiseren’

Dansgezelschap Conny Janssen Danst zit op de eerste verdieping van Fenix I, op de hoek aan het water. In het nieuwe Huis Conny Janssen Danst is iedereen welkom. "We zochten lang naar een goede nieuwe plek voor ons dansgezelschap. Fenix I heeft het allemaal: grote, hoge, verwarmbare ruimtes zonder pilaren, voor onze studio’s, waarin we zwevende vloeren hebben gebouwd. We kunnen er voorstellingen geven, iets wat we heel graag willen. Eindelijk kunnen we mensen uitnodigen naar óns toe te komen. Het is een plek met een totaal andere dynamiek dan we gewend zijn."

Conny Janssen in het nieuwe onderkomen op de Kaap.

"Het pand is open, transparant, de energie van de omgeving is voelbaar. We noemen het bewust 'huis voor de dans', omdat we graag ontmoeting willen realiseren. Ontmoeting met onze bezoekers, buurtbewoners, met nieuwe dansers en jong talent uit de wijk. Maar ook met de partijen die ons omringen op Katendrecht. Kan niet anders dan dat er mooie samenwerkingen ontstaan. Ons nieuwe huis past bij de ambities van ons gezelschap, en voelt als een plek waar veel moois kan gebeuren."

Wilma Franchimon: 'De buurt mag volop meegenieten'

Wilma Franchimon staat aan het hoofd van Codarts, hogeschool voor circus, muziek en dans. "Toen wij in 2012 het huurcontract tekenden met de gemeente, stond daar al in dat als Fenix II ontwikkeld zou worden, wij dan naar Fenix I zouden verhuizen. De gemeente wilde Codarts Circus behouden voor de stad, en wij wilden heel graag op Katendrecht blijven, dus dat kwam goed uit."

"De authentieke sfeer van Fenix II, waarin we ons zo thuis voelden, is in Fenix I gelukkig bijna hetzelfde. De betonnen balken, het onafgewerkte, rauwe. Met dat verschil dat we ons op de nieuwe locatie geen zorgen hoeven te maken over zaken als klimaatbeheersing en wifi, omdat we van alle moderne comfort voorzien zijn.

Wat ik ook heel mooi vind, is dat we met Circus Rotjeknor en Conny Janssen Danst als buren, één leerlijn kunnen vormen. Kinderen beginnen bij Circus Rotjeknor, kunnen bij ons een hbo-opleiding volgen en Conny Janssen Danst is, weliswaar voor dans, het werkveld. Wie weet wat voor moois er als buren nog gaat ontstaan! Codarts wil graag zichtbare betrokkenheid met de stad. Door de grote glaspartijen kan de buurt volop meegenieten van wat we doen."

Johan Both: ‘We voerden een hele strijd, maar het resultaat is prachtig.’

Johan Both richtte in 1992 Circus Rotjeknor op als hét jeugdcircus van Rotterdam. Jarenlang zwierf hij van gymzaal naar gymzaal, om in 2013 samen met Codarts, tijdelijk Fenix II te betrekken. In Fenix I vindt de stichting nu eindelijk de definitieve plek waar het al die tijd zo naar verlangde. "Dat we nu een definitieve bestemming hebben, nota bene in een cultureel cluster, met gerenommeerde partijen als Conny Janssen Danst, Codarts en Theater Walhalla als directe buren, vind ik geweldig. Dat had ik nooit durven dromen. Omdat we op Katendrecht blijven, kunnen de scholen uit de omgeving die bij ons circuslessen volgen, daar gewoon mee doorgaan.

De ruimte die we tot onze beschikking hebben is iets kleiner, maar heel licht en open. Het resultaat is prachtig, maar wat is het een zoektocht geweest. We hebben erg voor onze belangen op moeten komen om deze droom waar te maken. De weg die we met Circus Rotjeknor zijn gegaan, kun je vergelijken met een bergbeklimming. Het laatste stukje voor de top is het zwaarst. Maar eenmaal boven, word je rijkelijk beloond door het uitzicht."

Lees hier alles over bouwers, bewoners en gebruikers van Fenix