SlimWonen onder de loep

Wat vinden gebruikers van ons huisbesturingssysteem?

20 november 2016

Sinds juli 2015 worden vrijwel alle nieuwe Heijmans woningen standaard voorzien van huisbesturing. Wat vinden gebruikers van het huisbesturingssysteem SlimWonen? Tijd voor een steekproef. We gingen met 14 gebruikers in gesprek en vroegen naar hun ervaringen. Welke functionaliteiten worden het meest gebruikt? Hoe wordt het systeem ervaren en wat kan beter? De resulaten op een rij. 

Bedienen vaste lichtpunten favoriet

SlimWonen biedt een breed scala aan functionaliteiten. Het bedienen van de vaste lichtpunten in huis via smartphone of tablet blijkt de meest populaire. 58% van de respondenten maakt hier gebruik van. "Makkelijk om 's avonds vanaf de bank de verlichting te dimmen terwijl je een spannende film kijkt. Zo maken we onze eigen thuisbioscoop." Anderen zetten de verlichting juist aan vlak voordat men thuiskomt. "Thuiskomen in een verlicht huis voelt voor mij een stuk prettiger en veilig." 

SlimWonen-onderzoek-1.png

Het bedienen van de verwarming scoort een tweede plek (14%). ”Nu het buiten kouder wordt is het lekker om in een verwarmd huis thuis te komen.” De energiemonitor blijkt amper tot niet gebruikt. De mogelijkheden in het gebruik blijken nog onvoldoende bekend. "Het is een handig systeem, maar ik zou er wel graag meer over willen weten.”

SlimWonen-onderzoek-2.png

Grote groep dagelijkse gebruikers

De helft van de respondenten maakt dagelijks gebruik van het systeem. Een ruime meerderheid (79%) maakt minimaal één keer per week gebruik van SlimWonen. "Leuk om bijvoorbeeld met de verlichtingsscenes te spelen tijdens een etentje met vrienden." Een kleine groep bewoners geeft aan weinig tot geen gebruik te maken van de verschillende opties. Voor hen blijft het conventioneel bedienen via handschakelaars favoriet.

SlimWonen-onderzoek-3.png

Binnenshuis gebruik favoriet

SlimWonen is niet alleen binnenshuis maar ook op afstand te bedienen. Hoewel 71% van de respondenten hier nog geen gebruik van maakt, blijkt er wel veel interesse te zijn. “Het lijkt me fijn om vlak voordat ik thuis kom de lampen in de hal en boven de voordeur alvast aan te zetten. Dat geeft een veilig gevoel bij thuiskomst.” De voornaamste reden van het nog niet op afstand gebruiken van SlimWonen blijkt de onduidelijkheid over de mogelijke kosten die het gebruik met zich mee brengt.

Wat kan beter?

Een praktisch gemis is de mogelijkheid om extra lampen aan het systeem te koppelen via stopcontacten. Nieuwe kopers worden hier inmiddels in voorzien. Drie wandcontactdozen in de woonkamer zijn zowel handmatig als via een app aan te sturen.

SlimWonen-onderzoek-4.png

36% van de respondenten geeft daarnaast aan behoefte te hebben aan een betere uitleg over de mogelijkheden van SlimWonen. “Je krijgt vlak na de oplevering uitleg, maar daarna moet je alsnog de tijd nemen om het systeem te begrijpen. Het zou uitkomst bieden als je achteraf stap voor stap kan terugkijken hoe alles werkt. Bijvoorbeeld via een uitlegvideo.”

Naast de basisinstallatie die Heijmans levert, zijn er diverse uitbreidingsmogelijkheden, zoals het dimmen van verlichting. “We zetten de verlichting in ons huis aan en uit via onze iPhone. Het zou handig zijn als we deze ook op die manier konden dimmen. Deze functionaliteit hebben we nog niet.”