Science Campus Universiteit Leiden opgeleverd

24 februari 2016

Op dinsdag 23 februari is de eerste fase van de nieuwe Science Campus van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen overgedragen aan de Universiteit Leiden. Deze eerste fase bevat circa 45.000 m2 van de totaal ongeveer 80.000 m² aan laboratoria, collegezalen en kantoren voor wetenschappelijk onderzoek. Heijmans startte de bouw in september 2013. Het gebouw wordt in drie fases gerealiseerd.

Facts-Betacampus-Leiden-Heijmans.jpg

Heijmans was als hoofdaannemer verantwoordelijk voor het bouwkundige- en het installatietechnische deel en de (vaste) laboratoriuminrichting. Daarnaast is Heijmans onderhouds- en beheerpartner voor de gehele huisvesting van de Universiteit Leiden. Projectleider namens de Universiteit Leiden, Peter Hamel: “Ik ben trots dat we met elkaar zo’n mooi gebouw gemaakt hebben. De samenwerking met Heijmans heb ik als zeer plezierig ervaren.”

De nieuwe Science Campus brengt de disciplines van de faculteit bij elkaar in één gebouw en verbindt de onderzoekers en de studenten van de verschillende onderzoeksinstituten. De grote verscheidenheid aan functies vraagt om specifieke installatietechnieken die een enorme invloed hebben op het gebouw. Bijvoorbeeld de laboratorium- en onderzoeksfaciliteiten die betrekking hebben op nanotechnologisch onderzoek.

Deze moeten onder strikte eisen en met precisie, wegens trillingsgevaar, worden verhuisd van de bestaande bouw naar de nieuwbouw. Uiteindelijk staan er in de Leidse Science Campus onderzoeksfaciliteiten die op wereldniveau op erkenning mogen rekenen. Als koploper in de ontwikkeling van nanotechnologie, stelde de Faculteit W&N zeer hoge eisen aan het beperken van trillingen in het nieuwe gebouw. Speciaal voor dit project is een technische oplossing bedacht om aan de hoge trillingseisen te kunnen voldoen.

In de periode na oplevering tot ingebruikname wordt gewerkt aan een uiterst complexe verhuizing. Het eerste deel van de nieuwbouw wordt na de zomer, met de start van het nieuwe academisch jaar, in gebruik genomen door studenten en wetenschappers.