Romeinse rioolbuizen in Haps

23 april 2015

Voor het eerst is in Nederland met gesloten frontboortechniek een keramische rioolbuis onder een weg doorgeboord. De zogenoemde gresbuis, die al door de Romeinen werd gebruikt voor riolering, is vandaag in Haps aangelegd om het nieuwe Bedrijvenpark Laarakker aan te sluiten op het rioolgemaal van het waterschap Aa en Maas. Voor het boren is gebruikgemaakt van zogenoemde gesloten frontboortechniek, omdat de gresbuizen onder grondwaterniveau worden aangelegd op een diepte van ongeveer 4 meter.

002.Haps boring 2015-1600.jpg

In Haps worden de gresbuizen onder grondwaterniveau aangelegd op een diepte van 4 meter.

017.Haps boring 2015-1600.jpg

Gresbuizen zijn gemaakt van klei en chamotte en worden gebruikt vanwege hun sterkte en lange levensduur.

Gresbuizen

‘Gresbuizen werden al door de Romeinen toegepast voor riolering’, zegt John Henzen van Heijmans. ‘Tot op heden werd aangenomen dat de keramische rioolbuis niet door de grond geboord kon worden, omdat we dachten dat het materiaal niet bestand zou zijn tegen de perskrachten. Vandaag hebben we laten zien dat dit niet het geval is en Romeins buismateriaal en hedendaagse boortechniek prima samen gaan.’ De riolering in Haps wordt 48 meter lang en heeft een diameter van 60 centimeter. Voor de werkzaamheden is een compacte boorput gegraven van slechts 3,75 bij 3,75 meter.

Gresbuizen zijn gemaakt van klei en chamotte (gemalen gebakken kleiproducten) en worden gebruikt vanwege hun sterkte en lange levensduur. Ook voldoen ze volledig aan de hoge eisen die worden gesteld aan rioolbuizen en zijn 100 procent bestand tegen rioolgassen. Het is een natuurlijk product (cradle2 cradle gecertificeerd) en omdat de binnenzijde van de buizen geglazuurd is, blijft er minder slib en vet achter in het rioolstelsel en dat zorgt voor optimale doorstroming van afvalwater. Heijmans werkt in het project samen met Steinzeug-Keramo, de leverancier van de gresbuizen.

Boring gresbuizen
Boring gresbuizen
Boring gresbuizen Kijkje in de kuip