Restauratiewerken Vonk & Vlam zijn gestart

29 januari 2014

Op 27 januari kreeg de 14e eeuwse stadsmuur bij de Hekellaan zijn bogen terug. Wethouder Van Olden bracht hiermee de geschiedenis weer tot leven door de eerste stenen te metselen. Hiermee gaf hij de aanzet voor de terugkeer van de bogen op de oude vestingmuur. Uniek is dat je dit deel van de vesting straks in zijn geheel ziet als je van de Casinotuin richting de Hekellaan loopt.

De restauratie van de vestingmuur tussen de Pettelaarseweg en Bastion St. Anthonie is onderdeel van het bestemmingsplan Zuiderpark-Stadswalzone. Heijmans is hier werkzaam met het project Vonk & Vlam, het project dat onderdeel uit maakt van de ontwikkeling van de Zuiderpark-Stadswalzone. De bouw wordt hiermee gecombineerd met de restauratie van de Vestingwerken en de herinrichting van de openbare ruimte.

De oude stadsmuur langs de Hekellaan wordt hierbij zoveel mogelijk teruggebracht. Op deze manier wordt een stukje geschiedenis van 's-Hertogenbosch zichtbaar en 'beleefbaar'. Met de bouw van een moderne parkeergarage komt oud en nieuw samen. De parkeergarage komt langs de vesting, onder het water van de stadsgracht. Van de parkeergarage naar de binnenstad passeer je straks de 14e, 15e, 17e, 19e en 21e eeuw.

Vonk en Vlam Huib van Olden (2).jpg

Huidige werkzaamheden

Naast de renovatie werkzaamheden is er ook gestart met diverse werkzaamheden aan de diepwand en het leeg pompen van bouwkuip west. Over twee weken is de verwachting dat deze bouwkuip helemaal leeg is. Deze enorme klus maakt dat er in de weekenden 24 uur per dag water wordt weggepompt en doordeweeks iedere nacht water wordt weggepompt.

Vanaf maandag (27 januari) is Heijmans ook gestart met diverse werkzaamheden vanaf pontons die langzaam met het waterniveau mee dalen:

 • Schoonmaken diepwanden
  Met hogedrukspuiten worden de laatste grondresten van de diepwanden gestraald. Hakwerkzaamheden
  De oneffenheden worden van de diepwanden gehakt waardoor de koppelankers zichtbaar worden.
 • Opruwen diepwanden
  Met circa 2000 bar hogedrukspuiten worden de diepwanden opgeruwd. Dit wordt gedaan om te zorgen voor een goede hechting tussen de diepwanden en de zichtbare voorzetwanden in de parkeergarage.
 • Boorwerkzaamheden
  Er worden circa 11.000 ankers (metalen staven) in de wand geboord en verlijmd. Deze ankers zorgen ervoor dat de voorzetwand die tegen de diepwand aan wordt gestort goed vast zit.

Voor meer informatie over de huidige en geplande werkzaamheden zie ook de website van Vonk & Vlam.

Zie ook het artikel in het Brabants Dagblad

Vonk Vlam Week 51 2013  17-12-13 (7).jpg