Renovatie monumentaal Huize Westerlicht voltooid

Een parel in het cultuurhistorisch erfgoed in Alkmaar is Huize Westerlicht. Heijmans voltooide onlangs de renovatie en verduurzaming van dit Rijksmonument op het ziekenhuisterrein van de Noordwest Ziekenhuisgroep.

11 november 2020

Het in 1932 gebouwde verzorgingshuis was na jaren van leegstand, krakers, antikrakers en diefstal toe aan grondige renovatie. Heijmans heeft het Rijksmonument in een jaar tijd gemoderniseerd en verduurzaamd, mét behoud van originele details, zoals glas-in-loodramen.
De renovatie is een belangrijk onderdeel van de huisvestingsplannen van het ziekenhuis. Een aantal kantoor- en onderwijsfuncties verhuist in december naar Huize Westerlicht.

Modernisering en verduurzaming

Opdrachtgever Jurgen Sernee, lid van de raad van bestuur van Noordwest, schakelde DOK Architecten in voor het ontwerp van de renovatie en Heijmans voor de uitvoering. “We zijn er in geslaagd een goede balans te vinden tussen historie, modernisering en verduurzaming. De industriële sfeer in het interieur en de gerenoveerde achtergevel brengen Huize Westerlicht naar de 21e eeuw. Dit maakt het mogelijk om het pand een waardige herbestemming te geven.”

Neem hier een virtuele rondleiding

Hergebruik

De Noordwest Ziekenhuisgroep en Heijmans delen een ambitieuze kijk op verduurzaming. Om CO2-uitstoot te besparen, is tijdens de renovatie ingezet op onder meer het hergebruik van bestaande houten balken, een constructiewijziging (van veel staal naar staal en hout) en aansluiting op duurzame stadsverwarming. Daarnaast is samengewerkt met een selectie van onderaannemers uit de regio Noord-Holland en is Beelen aangezocht voor de sloopwerkzaamheden.

Maatschappelijke gezicht

Heijmans-directeur Timo van Rosmalen blikt tevreden terug op deze ‘bijzondere opdracht’. “We hebben intensief samengewerkt met specialisten van Heijmans op het gebied van renovatie. We zijn dan ook trots op het gezamenlijke resultaat! Zo hebben we als Heijmans in noord-Nederland niet alleen vakwerk geleverd, maar door het revitaliseren van erfgoed ook een bijdrage geleverd aan een gezonde leefomgeving.”