Prinses Beatrix opent Centrum Kindermishandeling

18 november 2015

Met het zetten van de gouden bouwsteen in een muur, opende Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix woensdagochtend 18 november in Hoofddorp het Multidisciplinair Centrum Kindermishandeling Kennemerland (MDCK). Vervolgens braken medewerkers van het MDCK door de muur naar buiten. De bouwstenen met wensen en ambities van alle genodigden, staan symbool voor alle organisaties die het centrum hebben opgebouwd om kindermishandeling te doorbreken. Om samen aan kinderen én hun gezin de hulp te geven die nodig is.

Het MDCK is er voor kinderen en hun gezin die met (een vermoeden van) ernstige kindermishandeling te maken hebben. In het centrum werken verschillende organisaties samen onder 1 dak, zoals medische zorg, (jeugd)zorg en justitiele sector, om kindermishandeling snel te onderzoeken en te stoppen en de gevolgen van kindermishandeling te behandelen. Het centrum heeft de juiste expertise in huis, waardoor kind en gezin snel de juiste hulp krijgen, vanuit één behandelplan. Kinderen hoeven niet iedere keer opnieuw hun verhaal te doen. De zorg is rondom kind en gezin georganiseerd, in plaats van andersom.

Het MDCK in Hoofddorp is in Nederland het eerste centrum in deze vorm, omdat deze locatie beschikt over medische en forensische onderzoeksruimten, een kindvriendelijke studioverhoorkamer voor de politie, en ruimtes voor psychodiagnostiek en behandeling.

Spaarne Gasthuis en Heijmans

Heijmans heeft in opdracht van het Spaarne Gasthuis het Multi Disciplinair Centrum Kindermishandeling gerealiseerd. Heijmans was verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouwkundige, elektrotechnische en de werktuigbouwkundige werkzaamheden. Het gebouw is sinds 1 juni 2015 operationeel en heeft een oppervlakte van zo’n 250 m2.