President Obama bekijkt 3D Print Canal House

24 maart 2014

Tijdens zijn bezoek aan het Rijksmuseum is het 3D Print Canal House gepresenteerd aan President Obama van de Verenigde Staten, door burgemeester Eberhard van der Laan, premier Rutte en Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes. Naast de historische Nachtwacht lag daarmee de focus van het bezoek op innovatie in Amsterdam. Het 3D Print Canal House onderzoekt mede hoe 3D-printtechnieken wereldwijd huisvestingsoplossingen kunnen bieden.

3D Obama.jpg

Het 3D Print Canal House is een uniek onderzoeksproject omdat het geschiedenis en toekomst combineert: een grachtenpand wordt op ware grootte 3D-geprint met de KamerMaker, een grote verplaatsbare 3D printer die speciaal voor dit project werd ontwikkeld. DUS Architects onderzoekt met o.a. de partners Heijmans en Henkel hoe digitale productietechnieken oplossingen kunnen bieden voor betaalbare woningen wereldwijd, bijvoorbeeld in sloppenwijken of rampgebieden. Ook wordt onderzocht hoe via het internet en nieuwe online netwerken digitale ontwerpen kunnen worden gedeeld en aangepast. Het 3D Print Canal House wordt geprint met nieuwe materialen gebaseerd op natuurlijke grondstoffen. Er kan ook worden geprint met gerecycled plastic.

Het 3D Print Canal House is een initiatief van DUS architects in samenwerking met Heijmans, Henkel, Gemeente Amsterdam, Stichting Doen het AFK en vele partners.

3D Print Canal House
3D Print Canal House
3D Print Canal House Het eerste grachtenpand op ware grootte, 3D-geprint

Over het project

Het 3D Print Canal House is een uniek 3 jaar durend publiek toegankelijk onderzoeksproject waar een internationaal team van partners samen werkt aan het 3D printen van een grachtenpand op een expo terrein in het hart van Amsterdam, en zo verbindingen legt tussen design, wetenschap, cultuur, bouw en stad.

Hoofdpartners:
DUS architects - Henkel - Heijmans - Gemeente Amsterdam - Stichting Doen - Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Partners:
Fiction Factory, Ultimaker, Amsterdam Smart City, Imtech, Alliander, WestPoort Warmte, Tentech, Amsterdam Energie, Rooie Joris, Xtrution, Aaldering ICT, RSA, Aon.

Meer informatie