Pilot met Glowing Lines in Oss live

20 oktober 2014

De pilot met lichtgevende belijning van Daan Roosegaarde en Heijmans is live te bewonderen. Het project is onderdeel van de ‘N329- Weg van de Toekomst’ in Oss.

Het project bestaat uit Glowing Lines, lichtgevende lijnen die overdag energie opladen en deze in het donker weer afgeven. Daarmee wordt het landschap een beleving waarin licht en informatie centraal staan, veiligheid en het wegoverzicht nemen toe door deze toepassing. Roosegaarde en Heijmans lanceerden het Smart Highway concept op een eerdere editie van de Dutch Design Week. Sindsdien is de technische ontwikkeling van het concept gestart en zijn verschillende versies getest om een zo optimale kwaliteit en beleving te creëren. Het resultaat in Oss, is als ‘matured design’ te bekijken. Daan Roosegaarde ervaart het rijden over de weg in Oss in het donker als 'rijden door een wonderland'.

11-Glowing-Lines-Roosegaarde-1600.jpg

De Glowing Lines kunnen elke avond door weggebruikers ervaren worden op de N329 in Oss. Naar aanleiding van deze pilot zijn nieuwe (internationale) projecten in voorbereiding. Tevens heeft de minister van Infrastructuur en Milieu aan Daan Roosegaarde gevraagd een nieuw ontwerp te maken voor de Afsluitdijk, gebaseerd op het Smart Highway concept.

Smart Highway
Smart Highway
Smart Highway Glowing Lines

Op 12 november wordt ook het Van Gogh-Roosegaarde fietspad in Nuenen geopend. Dit is een uniek lichtgevende fietspad. Het ontwerp is gebaseerd op Van Gogh’s bekende werk ‘Sterrennacht’ en geeft fietser de mogelijkheid om een moderne versie van het schilderij op een innovatieve manier te ervaren. Het pad is onderdeel van de historische Van Gogh route in Nuenen.

De Glowing Lines zijn mede mogelijk gemaakt met steun van BKKC. Opdrachtgever is de Weg van de Toekomst, bestaande uit de Provincie Noord-Brabant en de gemeente Oss.