Opening Van Gogh-Roosegaarde fietspad

10 november 2014

Op 12 november wordt in Eindhoven het Van Gogh-Roosegaarde fietspad geopend. Het fietspad is gerealiseerd door Heijmans naar een ontwerp van Daan Roosegaarde en maakt onderdeel uit van de Brabantse Van Gogh fietsroute. Met de opening van het fietspad start ook het internationale themajaar Van Gogh 2015. Geïnspireerd op het werk van Vincent van Gogh, verenigt het fietspad innovatie en design met cultureel erfgoed en toerisme.

Techno-poëzie

Na de officiële opening is het fietspad vanaf 13 november voor iedereen vrij toegankelijk. Bezoekers zullen in de schemering verrast worden door een ontwerp van licht en kleur, geïnspireerd op het wereldberoemde werk 'Starry Night' van Vincent van Gogh. Heijmans ontwikkelde speciaal daarvoor samen met kunstenaar Daan Roosegaarde een innovatieve technologie waarbij het pad verlicht wordt door duizenden fonkelende steentjes. Hierdoor ontstaat een spel van licht en poëzie. Roosegaarde: "Ik wil een plek creëren die mensen als bijzonder ervaren, techniek gekoppeld aan beleving, dat is waar techno-poëzie voor mij voor staat."

VanGogh-9-1600.jpg

Innovatie door co-creatie

Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad is gebaseerd op de lichtgevende technologie van Smart Highway, het concept voor intelligente, interactieve wegen en gezamenlijk innovatieprogramma van Heijmans en Roosegaarde. Deze onconventionele samenwerking haalt het beste van twee werelden naar boven en creëert nieuwe oplossingen voor de mobiliteit van morgen. Centraal in het concept staan de thema’s duurzaamheid, veiligheid en beleving. Deze krijgen hun uitwerking in de nieuwste technieken op het gebied van energie en licht.

Het design van het fietspad is geïnspireerd op De Sterrennacht van Vincent van Gogh.

Van Gogh 2015

Met de opening van het fietspad op 12 november, start het internationale themajaar Van Gogh 2015. In 2015 wordt het 125ste sterfjaar van Vincent van Gogh herdacht met een veelzijdig cultureel programma onder het motto 125 jaar inspiratie. Het fietspad maakt onderdeel uit van de Van Gogh fietsroute die de erfgoedlocaties van Vincent van Gogh in Brabant, Vincent’s Homeland, verbindt. Met de realisatie van het Van Gogh-Roosegaarde fietspad krijgt het gebied Brainport-Oost een impuls om te ontwikkelen tot landschapspark.

Partners

Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad is een gezamenlijk initiatief van Routebureau Brabant, VisitBrabant, Van Gogh Brabant, Provincie Noord-Brabant en Gemeente Eindhoven. Het fietspad is tot stand gekomen mede dankzij een subsidie van de Provincie Noord-Brabant. De technische ontwikkeling en realisatie is gedaan door Heijmans en Studio Roosegaarde, Daan Roosegaarde heeft het concept en de vormgeving ontwikkeld.