Opening Centraal Station Eindhoven

In opdracht van ProRail werkte Heijmans sinds 2013 aan de vernieuwing van een van de belangrijkste rijksmonumenten van Eindhoven: het Centraal Station. Vandaag is de klus officieel geklaard en is het geheel gerenoveerde station feestelijk geopend. 

22 maart 2018

Het rijksmonument, gebouwd in 1956, was uit zijn ‘te kleine’ jasje gegroeid. Een flinke renovatie was nodig om de stationscapaciteit te verdubbelen. Het vernieuwde station voldoet weer aan de eisen van deze tijd, past bij de stad en is er klaar voor om in 2020 dagelijks 115.000 treinreizigers te ontvangen.

Een integraal team van Heijmans was onder andere verantwoordelijk voor de herinrichting van de nieuwe stationspassage van ruim 34 meter breed (voorheen acht meter). Hierin bevindt zich een ruime reizigerspassage met aan weerszijde winkels en reizigersvoorzieningen.

Zes op- en neergaande roltrappen en drie reizigersliften zijn aangebracht, waardoor ieder perron goed toegankelijk is. De passage is sinds december 2016 de nieuwe, doorgaande route. Heijmans nam de nodige maatregelen om zo min mogelijk hinder te veroorzaken.

exterieur.jpg

Naast de stationspassage lieten NS en ProRail ook de stationshallen opknappen. De Noordhal heeft dezelfde look en feel als de nieuwe passage. De Zuidhal is in ere hersteld, zoals bedoeld door de architect in het originele ontwerp dat dateert uit de jaren vijftig. 

De verbouwing van het monumentale station, in opdracht van ProRail en NS, is binnen tijd en budget opgeleverd en mogelijk geworden dankzij een goede samenwerking tussen onder andere Heijmans, Arcadis, TAK-architecten en De Bonth van Hulten.