Open Monumentendag 2019

Op bezoek bij historisch erfgoed

13 september 2019

Ons land telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Heijmans heeft enkele van deze iconen uit de Nederlandse geschiedenis gerestaureerd of opgeknapt. Een deel daarvan opent zaterdag 14 en zondag 15 september de deuren voor het publiek tijdens de nationale Open Monumentdag.

Fort Prins Frederik – Ooltgensplaat

Het van oorsprong Franse Fort Duquesne stamt uit 1809. Vier jaar later viel het vestingwerk in handen van Nederland en kreeg het de naam Fort Prins Frederik. Tijdens de Franse-Duitse oorlog van 1880-1883 werd het fort grondig verbouwd.Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte de Duitsers het fort als gevangenis en uitkijkpost. Na de bevrijding werd het complex enkele jaren als heropvoedkamp gebruikt. Hierna heeft het fort geen actieve militaire rol meer vervult. Vanaf 1969 is het fort in gebruik genomen als vakantie- en conferentieoord.

Heijmans valt forten aan
Heijmans valt forten aan
Heijmans valt forten aan

Het Fort wordt momenteel gerestaureerd door Heijmans Restauratie. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het herstellen van het metselwerk, natuursteen en het vervangen van de luiken en kozijnen. Bezoekers krijgen de gelegenheid om aanstaande zaterdag van 11:00 tot 15:00 uur een kijkje te nemen in Fort Prins Frederik.

Meer informatie

Prinses Beatrixsluis – Nieuwegein

Bij de Prinses Beatrixsluis heeft Heijmans samen met Besix Group en Jan de Nul (aannemerscombinatie Sas van Vreeswijk) in opdracht van Rijkswaterstaat een extra sluiskolk gebouwd. Jaarlijks passeren ongeveer 50.000 schepen het rijksmonument in het lekkanaal bij Nieuwegein. Momenteel renoveert de bouwcombinatie Sas van Vreeswijk de twee bestaande sluiskolken.

Rondom het sluiscomplex liggen drie kazematten. Samen met het sluisje Schalkwijkse Wetering maken ze deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een cultuurhistorisch erfgoed, dat niet alleen de status van rijksmonument heeft, maar ook op de lijst staat voor nominatie als UNESCO Werelderfgoed. De objecten zijn verplaatst om ruimte te maken voor de derde kolk en de verbreding van het Lekkanaal.

Bezoekers krijgen zaterdag 14 september van 10:00 tot 17:00 uur een rondleiding over het terrein. Neem een kijkje in de nieuwe bedienruimte, die is gevestigd in de voormalige dienstwoningen. Medewerkers zijn op het terrein aanwezig om vragen te beantwoorden. Tevens kunnen zij van alles uitleggen over de werking van de reusachtige sluisdeuren van de nieuwe derde kolk en hoe de renovatie van het sluiscomplex vordert.

Op het complex ligt een speciale looproute en zijn diverse informatiepunten geplaatst. En wie geen hoogtevrees heeft beklimt de noordelijke heftoren. Vanaf het balkon heb je een prachtig uitzicht over het hele sluiscomplex. De sluis bekijken via het water kan ook. Samen met de ANWB organiseert Rijkswaterstaat een gratis boottocht op de rondvaartboot Columbus.

Meer informatie

Oranjehotel – Scheveningen

Heijmans renoveerde het voormalige huis van bewaring in Scheveningen tot herinneringscentrum, waarbij de bekende ‘Doodencel 601’ in zijn oorspronkelijke staat behouden bleef. Het Nationaal Monument Oranjehotel is vorige week geopend door Koning Willem Alexander. Tussen 1940 en 1945 hielden de Duitsers in deze cellenbarak circa 26.000 verdachten gevangen.

Het Nationaal Monument Oranjehotel bestaat uit een Herinneringscentrum met een vaste tentoonstelling. Bezoekers horen hier de verhalen van mensen die opgesloten zaten. Ze leren hier ook van alles over het gevangenisleven en het gevangenissysteem. Tevens besteedt de tentoonstelling aandacht aan de bezetting, het verzet, de ontwrichting binnen families en de naoorlogse omgang met het verleden. Met recht een monument van verzet. Het Oranjehotel is vrijwel het gehele jaar van dinsdag tot en met zondag te bezoeken. De openingstijden zijn van 11:00 tot 17:00 uur.

Monument van verzet
Monument van verzet
Monument van verzet

Meer informatie

Belgenmonument - Amersfoort

Ruim een miljoen Belgen vluchtten tijdens de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland. De Nederlandse bevolking zorgde voor voedsel en onderdak. Als dank schonk de Belgische regering ons 100 jaar geleden het Belgenmonument. In 2017 restaureerde Heijmans dit gedenkteken op de top van de Amersfoortse Berg. Het terrein rondom het Belgenmonument is voor iedereen het gehele jaar vrij toegangelijk.

Meer informatie

GZG polikliniek – Den Bosch

Midden in Den Bosch ontwikkelt Vof GZG, een samenwerkingsverband van AM Real Estate Development en Heijmans Vastgoed, de komende jaren het Gasthuiskwartier. Het terrein van het voormalige Groot Ziekengasthuis wordt een plek om te wonen, te werken, te winkelen en te verblijven. Het hoofdgebouw van het ziekenhuis uit de jaren zeventig is gesloopt, de oude monumentale bijgebouwen hebben of krijgen een nieuwe bestemming.

Niet alle gebouwen van het voormalige Groot Ziekengasthuis zijn toegankelijk voor publiek. Op zondag 15 september tussen 10:00 en 17:00 kunnen bezoekers wel een kijkje nemen in de oude apotheek gebouwen van het voormalige ziekenhuis. 

Meer informatie