‘Oeuvreprijs’ voor tweelaags ZOAB

12 november 2015

Heijmans is tijdens de uitreiking van de Decibel Awards onderscheiden met een Platina Award. De Stichting Innonoise reikte deze speciale award uit om een toegepast product te belonen voor de grootste maatschappelijke impact op het gebied van geluidsreductie. Heijmans heeft de onderscheiding in de wacht gesleept met Twinlay; een toepassing voor het nog stiller maken van ZOAB (Zeer Open Asfalt beton). De prijs werd begin november door Maxime Verhagen overhandigd aan Gerbert van Bochove van Heijmans. Gerbert (tweede van links) is één van de pioniers geweest bij de introductie van ZOAB.

Twinlay - tweelaags ZOAB

Dertien jaar geleden won Heijmans al de Gouden Decibel Award met Twinlay, een tweelaags ZOAB. Dit is een wegdek met twee verschillende lagen ZOAB op elkaar. De onderste laag is gemaakt van grove korrels die het water goed afvoeren. De bovenste laag heeft een zeer hoge geluidsreductie, doordat de korrel bovenop fijner is. Gewoon, enkel laags ZOAB was al eerder uitgevonden, maar Heijmans kwam met het idee om tweelaags ZOAB te ontwikkelen, wat een tweemaal zo hoge geluidsreductie heeft dan gewoon ZOAB.

In de beginjaren werd het tweelaags ZOAB nog maar weinig toegepast op Rijkswegen, omdat de overheid het nog een te complex product vond. Inmiddels is het idee dusdanig omarmd dat het dé oplossing is om de geluidsproblematiek langs de snelweg te verminderen. Rijkswaterstaat schrijft het veelvuldig in bestekken voor en veel andere marktpartijen hebben het idee van tweelaags ZOAB de afgelopen jaren overgenomen.

Gouden Decibel Awards

De Gouden Decibel Award is sinds 2000 in het leven geroepen om overheden, organisaties, bedrijven en personen te waarderen voor hun geleverde inspanning om geluidsoverlast in Nederland terug te dringen. De ideeën variëren van geluiddichte deuren tot absorberende geluidsschermen; het bestrijkt de hele bouwsector. Heijmans won in 2013 een award in de categorie 'Wild Idee' met het energieopwekkend geluidsscherm SONOB.